eur:
390.87
usd:
358.65
bux:
72899.65
2024. július 18. csütörtök Frigyes
Erdogan: Hollandia gyorsan megfizet ezért

Erdogan: Hollandia gyorsan megfizet ezért

Önmérsékletre intette Törökországot az Ankara és Hollandia diplomáciai vitájában először megszólaló Európai Bizottság. Ankara viszont azt mondta: szankciókat hoz a holland kormány ellen és fontolgatja az EU-val kötött migráns-visszafogadási egyezmény átgondolását.

Törökországnak „tartózkodnia kellene a helyzetet elmérgesítő megjegyzésektől” – ezt üzente Erdogan elnöknek és kormányának Federica Mogherini az unió külügyi főfelelőse és Johannes Hahn a regionális politikáért felelős biztos.

„A gyűlésekkel kapcsolatos kérdések a tagállamok hatáskörébe tartoznak” – tették hozzá, utalva arra, hogy a török vezetők az uniós országokban élő török választók előtt akarnak kampányolni az elnöki rendszerről szóló, közelgő török népszavazás előtt.

Hollandiában egy nap múlva tartanak választásokat és a török diplomáciai vita befolyással lehet a végeredményre, de úgy tűnik, Ankara nem hátrál.

„Hollandia gyorsan megfizet ezért”

– ígérte Erdogan török elnök azután, hogy a hollandok megakadályozták két török miniszter rotterdami fellépését, majd a rendőrség az utcára vonuló török származású tüntetőket karhatalmi módszerekkel, köztük kutyák bevetésével zavarta szét.

Mevlüt Cavusoglu külügyminiszter, akinek a gépét a hollandok hétvégén nem engedték leszállni, hétfő este azt mondta a CNN-nek: nincs különbség a holland liberális kormány és az iszlámellenes Szabadságpárt retorikájában és politikájában.

Erdogan: Hollandia gyorsan megfizet ezért

Azt is közölte, hogy a holland kormányt büntetik majd meg: „Nem bántjuk a holland népet, nem az ő hibájuk. A holland nép Törökország barátja már 400 éve” - mondta.

Ugyanakkor azzal vádolta a holland kormányt, hogy a „nem” tábor mellett állt ki a közelgő török népszavazáson, amelyen az lesz a kérdés, hogy Erdogan elnöknek minden eddiginél szélesebb jogkört adó elnöki rendszert vezessenek-e be.

Maga Erdogan elnök azt mondta:

az Európai Emberi Jogi Bíróságra viszik a Hollandiával fennálló vitát.

Ankarai források szerint a tervezett szankciók a katonai, kulturális és technológiai együttműködés kérdéseit érinthetik.

Közben Ömer Celik EU-ügyi miniszter azt mondta: Törökországnak részben újra kéne gondolnia az EU-val a migránsok visszafogadásáról kötött tavalyi alkut.

Elemzők megjegyzik, hogy a török gazdaságnak nem kell a feszültség:

Hollandia 22 milliárd dollárral a legnagyobb közvetlen befektető Törökországban.

A hollandok 3, a törökök 3,6 milliárd dollár értékben exportálnak a másik országba. Emellett évente közel egymillió holland turista utazik Törökországba.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×