eur:
392.7
usd:
362.07
bux:
72745.29
2024. július 25. csütörtök Jakab, Kristóf

Áll a bál a szocialistáknál Franciaországban

Bajban vannak a francia szocialisták azt követően, hogy több befolyásos politikusuk bejelentette: bojkottálják a párt elnökjelölt-állító kampányát, és az államfői posztért független jelöltként induló Emmanuel Macron megválasztását támogatják.

Néhány nappal a szocialisták elnökjelölt-állító választásának első fordulója előtt kisebb bombaként robbant a hír, miszerint közel ötven Lyon-i szocialista és kommunista politikus, köztük a város polgármestere és szocialista szenátor, Gerard Collomb úgy döntött, nem vesznek részt a január 22-i voksoláson és Emmanuel Macron volt gazdasági miniszter jelöltségét támogatják.

A kezdeményezés rendkívül kellemetlen a szocialista párt számára, már csak azért is, mert az elmúlt hetekben több más baloldali parlamenti képviselő is jelezte, hogy a felmérések szerint komoly esélyekkel rendelkező, baloldali-liberális értékeket valló Macron mögött sorakoznak fel. A Lyon-i akció annyiban számít újdonságnak, hogy az átpártolás ezúttal csoportos, és a kezdeményezők nem tagadják, hogy lépésükkel a baloldal átrendeződését is el akarják érni.

A folyamat magyarázata abban keresendő, hogy a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a jelölt-állító választáson induló szocialista politikusoknak semmi esélyük eljutni az elnökválasztások második fordulójáig. Az eddig favoritnak tartott Manuel Valls volt miniszterelnök előnye csaknem teljesen elapadt: a felmérések szerint két legfontosabb vetélytársához, Arnaud Montebourg volt gazdasági, illetve Benoit Hamon egykori oktatásügyi miniszterhez hasonlóan támogatottsága 35 százalékon áll.

Ráadásul a számok azt jelzik, hogy a második fordulót nagy valószínűséggel a baloldali értékekhez való visszatérést hirdető, de amúgy meglehetősen hiteltelennek számító Arnaud Montebourg nyeri majd meg, jócskán ráverve Manuel Valls-ra.

De a szocialista pozíciókat nem csak Macron veszélyezteti, aki a párt jobboldalán tarol, hanem a szélsőbal jelöltje, Jean-Luc Melenchon is egyre több szavazót szippant el tőlük. Ez utóbbihoz főleg azok pártolnak át, akik a baloldali értékek elárulásaként élték meg Francois Hollande és kormánya eddigi, általuk túlságosan liberálisnak tartott politizálását.

És mivel ennek a politikának Manuel Valls volt az egyik legfontosabb végrehajtója, ezért a szocialista népharag őt bünteti a legjobban. A hangulatot ezzel kapcsolatosan jól mutatja, hogy a néhány napja a nyugat-franciaországi Bretagne-ba látogató Valls-t egy ottani 18 éves aktivista pofon ütötte, és bár a fiatalembert három hónapos felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte egy bíróság, az interneten rengetegen fejezték ki egyetértésüket a cselekedettel.

A szocialista párton belüli zavart az is erősíti, hogy hetek óta tartja magát a hír, miszerint Francois Hollande hivatalban lévő államfő valójában a sokak által a globális pénzügyi elit jelöltjének tekintett Emmanuel Macron-t támogatja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elfogytak a német hírszerzők, súlyos a munkaerőhiány, pedig feladat az lenne

Elfogytak a német hírszerzők, súlyos a munkaerőhiány, pedig feladat az lenne

Nem csak a sokasodó munka jelent komoly kihívásokat a német Szövetségi Hírszerző Szolgálat (Bundesnachrichtendienst – BND) számára. Legfrissebb adatok szerint a hivatal súlyos munkaerőhiánnyal küzd, ami megnehezíti a külföldi hírszerzést. Ráadásul bizonyos törvényi korlátozások sem kedveznek a munkaerő toborzásának.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.26. péntek, 18:00
Sós Csaba
a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×