INFORÁDIÓ
2022. május 21. szombat
Konstantin

tudósítóink

nagy-britannia

tony blair

Tony Blair visszatér

Infostart

Hírek szerint a 63 éves Tony Blair, aki 1997 és 2007 között Nagy-Britannia miniszterelnöke volt, visszatérését tervezi a politika színterére, főként azért, hogy a Brexit folyamatát befolyásolja.

Elsőnek a Sunday Times adott hírt Tony Blair volt miniszterelnök visszatérési szándékáról. A jelentés szerint azért kívánja újból aktívan befolyásolni a brit politikát, mert Theresa May kormányfőt "tehetségtelennek", a Munkáspártot jelenleg vezető Jeremy Corbyn-t pedig "habókosnak" tartja. Úgy érzi, hogy légüres tér állt elő, s ezt ő töltheti ki.

Olyan hírek reppentek fel, hogy Tony Blair a minisztériumi városnegyedben megfelelő irodákat keres, politikai tanácsadó intézet felállítására készül, 130 fős munkatársi gárdával. Ami azt illeti megtehetné, mert családi vagyona jelentős, tíz ház és 27 lakás található az ingatlan-befektetési trösztjében.

Legújabban Blair szóvivője cáfolni igyekezett az ingatlankeresési híreket, de az intézet létrehozására vonatkozó tervet megerősítette. Tony Blair úgy érzi, hogy a kormány a Brexit folyamatát rossz irányba viszi. 2007-es választási veresége óta Blair több diplomáciai és jótékonysági nemzetközi projekt vezetője volt, közel-keleti tárgyalómegbízottként is működött. Létrehozta a Tony Blair Egyesületek stratégiai tanácsadó hálózatát, ezek politikai és gazdasági téren segítik a tervalkotást, olykor ingyenesen, máskor ellenszolgáltatás fejében.

Tony Blair visszatérési tervei vegyes fogadtatásban részesülnek, hiszen a Brexit népszavazás után alig két héttel jelent meg a Chalcot vizsgálóbizottság zárójelentése arról, hogy a politikus az ország vezetőjeként súlyos hibát vétett az iraki háború kirobbantásával.

Blair akkor keményen védte bírált döntését, azt hangoztatta, hogy jóhiszeműen döntött a kézhez vett hírszerzési jelentések alapján. Nemrégiben Blair indítványozta, hogy amikor tisztázódik, mivel jár a Brexit, az elszakadásról tartsanak újabb brit népszavazást.

A bentmaradás híveit Blair "új lázadóknak" nevezte. Szerinte ezeket jobban kellene megszervezni. Tony Blair alaposan leszólta Theresa May miniszterelnök asszonyt, de közölte, hogy rövidesen teázni fog vele. Kérdés, a kormányfő lelkes-e ezért, ugyanis Tony Blairt olyan "levitézlett politikai személyiségnek" tartja, aki hasonszőrűekkel szövetkezik a Brexit folyamatának akadályozására.

Blair tárgyalt a Cameron-kormányban pénzügyminiszteri tárcát viselő George Osborne-nal és és Jared Kushner-rel, Donald Trump vejével, aki egyben belső elnöki tanácsadója. A volt brit miniszterelnök közölte, hogy intézményalapításai terveit a jövő év elején ismerteti részletesen.

Kapcsolódó hang

Tony Blair visszatér
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018