eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Német külügyminiszter: szaván kell fogni Oroszországot

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet, röviden EBESZ soros elnökségét betöltő Németország külügyminisztere a szervezet csütörtökön Potsdamban rendezett értekezletén síkra szállt új fegyverzet-ellenőrzési szerződés kidolgozása, valamint a NATO és Moszkva kapcsolatának javítása mellett. Frank Walter Steinmeier meghívására az EBESZ 57 tagállamából közel 40 külügyminiszter érkezett Potsdamba

Frank Walter Steinmeier kijelentette, hogy a berlini kormány az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet élén ez év végéig tartó elnökségét főleg az intézmény reformjának előmozdítására és az ukrajnai válság rendezésére akarja felhasználni. Ennek érdekében új fegyverzet-ellenőrzési rendszer megteremtését javasolta, mert a hagyományos fegyverek európai korlátozását célzó, még 1990-ben kötött szerződés végrehajtása szétesőben van, és ezért Moszkvában is új megállapodást szorgalmaznak, következésképpen – mondta a német külügyminiszter – itt az ideje, hogy szaván fogjuk Oroszországot. Ezáltal javítható lenne a NATO és Moszkva viszonya is.

Frank Walter Steinmeier már a mai potsdami EBESZ-értekezlet előtt egy sajtónyilatkozatban kifejtette, hogy a leszerelés érdekében elsősorban a katonailag érzékeny térségekben, mint a Baltikum is, meg kellene szabni a katonaság létszámának, valamint a hadászati eszközök mennyiségének felső határát.

A német külügyminiszter szerint Oroszország az Ukrajnához tartozó Krím-félsziget bekebelezésével durván megsértette az európai békerend alapelveit, mégis úgy vélte, hogy Moszkvával szemben változatlanul a NATO nemrég tartott varsói csúcsértekezletén is megerősített korábbi módszert kell alkalmazni, amely az elrettentes és az enyhülés kettős stratégiáján alapul.

Ezért nemcsak a NATO keleti határvidékének mindenki számára látható megerősítésére van szükség, hanem konkrét ajánlatok előterjesztésére is, az Oroszországgal való együttműködés érdekében.

Erre a kancellár is utalt, aki a hét végén úgy vélte, hogy az ukrajnai kérdés megoldását célzó minszki megállapodás betartása esetén fokozatosan fel kell oldani a Moszkvával szemben életbe léptetett nyugati megtorló intézkedéseket.

Noha az EBESZ csütörtöki potsdami értekezletén nem várható konkrét döntés, diplomáciai források szerint a megbeszélések lendületet adhatnak az európai leszerelés jó ideje elakadt folyamatának.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×