eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Felemás módon kért bocsánatot az iraki háborúért Tony Blair

Felemás módon, részben kért bocsánatot az iraki háborúért Tony Blair volt brit miniszterelnök. Blair volt a legközelebbi szövetségese az inváziót megindító George Bush amerikai elnöknek. Most azt mondta: hibáztak, mert nem látták előre, mi történik majd.

"Bocsánatot kérek, amiért rosszak voltak a hírszerzési anyagok, amiket kaptunk. Irak tömegpusztító-fegyver programja nem létezett abban a formában, ahogy gondoltuk. A tervezés egyes elemeiért is bocsánatot kérhetek: hibáztunk, nem láttuk előre, mi történik majd, ha eltávolítjuk a rezsimet" - mondta Tony Blair.

A feszülten ülő volt brit miniszterelnök a CNN egyik megbecsült külpolitikai szerkesztőjének, a Newsweek és a Time magazinok volt munkatársának, Fareed Zakariának nyilatkozott.

Blair felemás bocsánatkérése azonban abbamaradt, amikor az került szóba, hogy helyes volt-e Szaddam Husszein, később kivégzett iraki elnök eltávolítása.

"Nehezemre esik, hogy Szaddam elmozdítása miatt bocsánatot kérjek. Még ma is nehéz. Még most, 2015-ben is jobb, hogy már nincs ott" - mondta.

Blair azt is elismerte, de megint csak részben, hogy a 2003-as invázió nyomán jelent meg az Iszlám Állam. "Nagyon óvatosan kell ehhez hozzáállni" - mondta. "Az Iszlám Állam szíriai és nem iraki területről érkezett" - mondta.

A brit sajtó szerint Tony Blair részleges bűnbánata része annak a kampánynak, amivel mérsékelni akarja a várható bírálatokat az iraki háborúról szóló brit független vizsgálat nyomán készült jelentés kiadása előtt.

Egyelőre nem tudni, hogy Sir John Chilcot királyi tanácsadó mikor hozza nyilvánosságra megállapításait. Blair elutasította, hogy háborús bűnök miatt bíróság elé kellene állnia és védelmébe vette "liberális intervencionalizmusnak" nevezett korábbi külpolitikáját.

Szembe állította "saját bűnét" - Huszein elmozdítását és a Szíriai polgárháborút kísérő nyugati tétlenséget. "Mi, nyugatiak félreálltunk, felelősek vagyunk, főképp Európa. Nem csináltunk semmit. A történelem ilyen ítéletét el tudom fogadni" - mondta.

Az iraki háború előtt több európai országban hevesen, Nagy-Britanniában kevésbé hevesen, de tiltakoztak a tervezett invázió ellen. Tony Blairt - a nemlétező iraki vegyi fegyverekről szóló hírszerzési információ miatt és azért, mert úgy állította be, hogy a Szaddam-rezsim rakétákkal támad majd Európára - rendszeresen hazugnak nevezték és még fikción alapuló tévéfilm is készült Tony Blair pere címmel.

Érdekes módon a volt munkáspárti miniszterelnököt két konzervatív brit lap, a Telegraph és a Spectator magazin védte meg. Utóbbi cikkírója szerint Blair baloldali bírálóinak nincs erkölcsi alapjuk a kritikára, mert felelősek voltak az intervencionalizmusra épülő brit külpolitikáért. A jobboldali magazin szerint Blair részéről viszont bátorságra vall, hogy éveken át kitartott nézetei mellett, hogy az iraki háború - szerinte - nem volt hibás dolog.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×