eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Feszült a helyzet a görög szigeteken

Görögország az Európai Unió segítségét kéri a menekültek és migránsok érkezése miatt kirobbant válságban. Többezren azonban észak, - így Magyarország felé folytatnák útjukat.

Európa politikusai egymásra mutogatnak, a szíriai és máshonnan származó menekültek és migránsok továbbra is érkeznek a magyar határhoz, miközben a kontinens néhány térségében is súlyos a helyzet.

Az államcsődtől épphogy megmenekült Görögország egyes szigetein különösen feszült a hangulat. Leszbosz szigetén már 15-18 ezer migráns zsúfolódott össze, miközben a helyi hatóságok szerint csak 4-5000 emberről tudnának gondoskodni.

Helyi politikusok arra szólították fel a lakosokat: nem voksoljanak a közelgő parlamenti választásokon, ha a központi kormány nem nyújt sürgős segítséget.

A szigeteken sokan a szabad ég alatt alszanak, romlottak a higiénés állapotok és esetenként összecsaptak egymással a különböző nemzetiségű migránsok.

Az International Rescue Comittee - a Nemzetközi Mentőbizottság nevű szervezet helyi igazgatója szerint "humanitárius katasztrófa" alakult ki. "Így nem lehet kezelni a helyzetet. Az embereket azonnal el kell vinni a szigetről" - mondta Kirk Day.

Leszbosz mellett a török partokhoz közeli Kosz és Szamosz szigeteken is drámai állapotok uralkodnak.

A segélyszervezet közel 10 millió euró rendkívüli segélyt kért az Európai Bizottságtól a fogadóállomások finanszírozására. A szigetről távozni akaró migránsoknak 60 kilométert kell gyalogolniuk - a taxisok és buszvezetők nem vehetik fel őket, mert embercsempésznek minősülnének.

Hétfőn egy görög komp 2,500 migránst vitt az Athén közelében fekvő Pireusz kikötőjébe. Ezzel egy hét alatt 15 ezerre nőtt a görög szigetekről elszállított emberek száma.

Még további ezrek utaztatását tervezik - csakhogy ez azt jelenti, hogy a migránsok megindulnak Macedónia, majd Szerbián és Magyarországon át Nyugat-Európa felé.

A görög kormány ugyanakkor azt ígéri, hogy fogadó- és regisztrációs központokat állít fel és hajókon biztosít szállást a migránsoknak és menekülteknek.

Az érkezők regisztrálása elméletileg azt jelentené, hogy a görög hatóságoknak kellene elbírálni a menekült-kérelmüket.

Athén hétfőn az Európai Polgárivédelmi Mechanizmus életbe léptetését kérte. A mechanizmus hangolja össze az Unió humanitárius segélyakcióit. Ennek részeként szakértői csoportokat küldhetnek válságövezetekbe. Az unió a múlt héten már 33 millió eurót utalt ki Athénnek a válság kezelésére.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

A szenzor a könnyen megoldható beültetést követően folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi glükóz van a szervezetben. Kis János Tibor diabetológus szakorvos az InfoRádióban elmondta: az ujjbegyes méréssel szemben az okostelefonnal összekapcsolható szenzor 1–5 percenként mér, és naponta 288–1440 eredményt mutat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×