eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Andrej Kiska: Ne keltsünk riadalmat a menekültekkel!

Egymásnak ellentmondó véleményt fogalmaz meg a menekültválságról a szlovák miniszterelnök és a köztársasági elnök. Robert Fico kormányfő szerint a menedékkérők túlnyomó többsége gazdasági bevándorló, ez Andrej Kiska államfő szerint téves állítás. Amíg a közjogi méltóságok egymás kijelentéseire reagálnak, addig biztossá vált az is, hogy a hét közepén érkeznek Ausztriából az első migránsok a bősi menekülttáborba.

A menekültválsággal kapcsolatban végre Andrej Kiska köztársasági elnök is kifejtette véleményét. A szlovák államfő Robert Fico kormányfő kijelentéseinél sokkal nyitottabb és humánusabb gondolatokat fogalmazott meg. Ez nem meglepő, hiszen mielőtt beköltözött volna az elnöki palotába, a Jó Angyal nevű non-profit karitatív szervezetet elnöke volt, amely szegény családok beteg gyermekeinek gyógykezelését finanszírozza.

Andrej Kiska arra figyelmeztetett, hogy Szlovákiában a menekültprobléma csak idén tavasszal lett téma, amikor megjelentek az információk a migránsok egyes európai uniós tagállamok közti szétosztásáról. Megjegyezte, hogy mindaddig a menekültek szenvedése és halála távolinak tűnt.

Az államfő rámutatott: semmilyen hivatalos állami dokumentum vagy elemzés nem igazolja, hogy a menekültek veszélyesek lennének a hazai társadalom számára. "Több tízezer menedékkérelmünk is volt korábban és megoldottuk. Hagyjuk abba, kérem, az ijesztgetést" - szólított fel Andrej Kiska.

Robert Fico miniszterelnök reagált az államfő nyilatkozatára. Leszögezte: a menekültügyben a visegrádi négyek pénteki prágai csúcstalálkozóján elfogadott közös nyilatkozattal összhangban kíván cselekedni. A V4-ek kormányfői Prágában egységesen elutasították a menekültek kötelező befogadását előirányzó kvótákat, amelyeket az Európai Bizottság javasolt, de az Európai Unió vezetői nem hagytak jóvá. "Ha valaki semmiért nem visel felelősséget, bármiféle nyilatkozatot tehet" - mondta Robert Fico Andrej Kiska szavaira reagálva.

A júliusban Szlovákia és Ausztria által aláírt államközi szerződés alapján az ausztriai Traiskirchenben lévő menekülttáborból a csallóközi Bősre szállítanak át 500 menedékkérőt. Korábbi lapinformációk szerint az első csoportnak már múlt héten pénteken meg kellett volna érkeznie a faluba, ám a migránsok mégsem jöttek.

Fenes Iván, Bős polgármestere elárulta, eddig valószínűleg azért nem érkeztek meg a menekültek, mert Ausztriának fontosabb feladata akadt: meg kellett birkóznia a Magyarországról érkező emberáradattal. Ám várhatóan kedden és szerdán benépesül a bősi tábor, amennyiben a migránsok felszállnak a Szlovákiába tartó buszokra. Információk szerint erre nem mindegyikük hajlandó. A polgármester szerint azért, mert a migránsok Európa nyugati országaiba szeretnének továbbmenni. 

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×