eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Újabb menekülteket fogadna be Szlovákia

Újabb menekültek befogadását vállalná Szlovákia, szükség esetén szállást biztosítva olyanoknak, akik az osztrák hatóságokhoz fordultak menedékkérelemmel. A szlovák miniszterelnök az osztrák Der Standard napilapnak adott interjút, amelyben kifejtette, készek a további segítségnyújtásra.

A szlovák és az osztrák belügyminiszter július 21-én egyezett meg arról, hogy Szlovákia a túlzsúfolt traiskircheni menekülttáborból 500 embert átvállalva segít Ausztriának a migránsok elhelyezésében. A Bécs melletti táborból ideiglenesen Bősre szállítják majd a bevándorlókat. Mindezt arra az időre, míg az érintettek menedékjogi kérelmét az osztrák hatóságok el nem bírálják.

A bősiek augusztus 2-án népszavazáson döntöttek arról, hogy nem értenek egyet a falu határában álló épületek újbóli benépesítésével, a helyi referendum azonban semmire sem kötelezi a szlovák kormányt.

Robert Fico miniszterelnök egy újabb esetleges csoport ideiglenes átvállalásával kapcsolatban az osztrák napilapnak adott interjújában úgy fogalmazott: "Szlovákia kész a további segítségnyújtásra." A kormányfő ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a migránsoktól fegyelmet, törvénytiszteletet várnak el. Robert Fico úgy látja, hogy a más hagyományokkal élő és eltérő kultúrájú emberek integrálása nehéz, hiszen a helyiek erősen tartanak a terrorizmustól és a vallási szélsőségesektől.

Arra a kérdésre, hogy miért fogad Szlovákia ötszáz személyt Ausztriából, ha nem ért egyet a menekültek kvótarendszer alapján történő európai elosztásával, Robert Fico azt felelte, hogy az országnak a kvóták szerint 1200 személyt kellett volna fogadnia Olaszországból és Görögországból, méghozzá olyanokat, akiket nem ismer. Arra is emlékeztetett, hogy csak ideiglenes megoldásról van szó, amelyre Szlovákiának van kapacitása.

Az Ausztriából érkező menekültek szociális ellátásáért és a biztonsági intézkedésekért az osztrák állam felel, Szlovákia szállást, ételt és orvosi ellátást biztosít nekik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×