eur:
389.65
usd:
361.83
bux:
68487.11
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Szlovákiában parkolt le a Jaguár

A Jaguar Land Rover autógyár Szlovákiát választotta újabb gyárának felépítése színhelyéül. Mindezt Robert Fico miniszterelnök jelentette be keddi sajtótájékoztatóján. Az évtized beruházásaként emlegetett invesztícióért versenyben volt Lengyelország, Magyarország, de Latin-Amerika is. A konszern végül északi szomszédunk mellett döntött.

A szerződéskötés részletei egyelőre nem ismertek, Robert Fico kormányfő ugyanis csupán egy ötperces sajtótájékoztatón nyilatkozott a befektetésről, kérdések feltevésére pedig nem volt lehetőség.

A miniszterelnök közölte, kormánya a jelentős brit társasággal olyan dokumentumot írt alá, amely mérföldkő az óriási autóipari beruházás megvalósításához.

A tárgyalófelek megerősítették, hogy a dokumentumban deklarált szándék a beruházás szlovákiai megvalósulása érdekében tett jelentős lépés. "Örvendetes, hogy a két fél professzionális erőfeszítése a Jaguar Land Rover társaságot arra a következtetésre juttatta, hogy Szlovákia vonzó az autóipari beruházások számára" - fogalmazott a kormányfő.

A hírt a The Financial Times információi szerint maga a Jaguar Land Rover is megerősítette.

A következő lépés az, hogy az autógyártó cég és a kormány közösen kidolgozzák az üzem megvalósíthatósági tanulmányát. A tervek szerint már 2018-tól kezdődően évi 300 ezer gépkocsi gurulna le a szalagokról. A társaság több országban, így Mexikóban, az Egyesült Államokban és Közép-Európában is végzett helyelemzéseket. Szlovákia felé a britek szerint azért billent a mérleg nyelve, mert fejlett a beszállító- és megfelelő a logisztikai hálózat. A gyártóüzemet Nyitra mellett építenék fel. Az üzemben terepjárókat gyártanának, az előzetes információk szerint a cég megközelítőleg ötezer embernek kínálna munkalehetőséget.

Szlovákiában jelenleg három autógyár tevékenykedik: a német Volkswagen, a dél-koreai Kia és a francia Peugeot. Ezek a cégek a tavalyi esztendőben összesen 970 ezer gépkocsit gyártottak és a múltban előfordult, hogy a GDP 4 százaléka ettől a három vállalattól származott.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×