eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

A német autópályák mellett álldogálnak a migránsok

Az embercsempészek utasaikat az osztrák határ átlépését követően egyszerűen kiteszik egy pihenőhelyen, és sorsukra hagyják őket. Ezért a rendőrség fontolóra vette olyan jelzőtáblák kifüggesztését, amelyek felhívják a gépkocsivezetők figyelmét az út mentén ácsorgó, teljesen tanácstalan menekültekre.

Az úgynevezett "balkáni út", amelyen afgánok, irakiak, kurdok, szíriaiak mennek Németországba, Passauban, illetve Rosenheimban ér véget, mert ez a két város fekszik a két, délkelet felé vezető autópálya mentén.

A német rendőrség csupán a múlt héten csaknem ötezer újonnan érkezett menekültek gyűjtött be az A3-as és A8-as autópálya mentén, ahol embercsempészek kiszállásra kényszerítették őket.

Az afgánok, szírek vagy irakiak zömét teherautókon vagy kisbuszokon szállítják Magyarországról - Ausztrián át - bajor földre, ahol aztán a rendőrségre hárul a feladat összegyűjteni a teljesen tanácstalan menekülteket, köztük számos kiskorút.

Sebtében felállított konténerekben berendezett regisztrációs központokban veszik fel adataikat, és - miután a korábban létesített menekülttáborok már jó ideje túlzsúfoltak - átmenetileg iskolákban, tornatermekben helyezik el őket.

Azonban nemcsak az újonnan érkezettek elszállásolása jelent problémát. Az elfogott - jórész magyar és román - embercsempészek száma is meghaladja a fél ezret, ők bajorországi börtönökben várnak perük tárgyalására. Az általuk használt kisteherautók, illetve kisbuszok pedig a rendőrség egy külön erre a célra létesített telephelyén várakoznak arra, hogy valaki átvegye és elszállítsa őket.

Thomas de Maiziere belügyminiszter kedden Passau közelében, a helyszínen tájékozódott a helyzetről. A berlini kormány a jövő hónap elején rendkívüli értekezlet keretében akar foglalkozni a menekültproblémával.

Frank Walter Steinmeier külügyminiszter is hajlik arra, hogy a Balkán valamennyi országát biztonságos területté nyilvánítsák, és az onnan érkezőket rövid úton kitoloncolják Németországból. Jelenleg ugyanis az Albániából, Koszovóból és Montenegróból érkezőknek még esélye van a menedékjog megszerzésére. Õk alkotják az év eleje óta érkezett személyek mintegy 50 százalékát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×