eur:
388.64
usd:
361.54
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Obama: Nagy-Britannia maradjon EU-tag!

Jobb lenne, ha Nagy-Britannia az Európai Unió tagja maradna - ezt mondta a BBC-nek adott interjújában Barack Obama. Az amerikai elnök szerint ez biztonságosabbá és gazdagabbá tenné a világot. A szigetországban hamarosan népszavazást rendeznek a tagságról, miközben évek óta vita folyik az Unióval való viszonyról.

Barack Obama amerikai elnök szokatlan dologra szánta el magát - közvetlenül is beavatkozott a Nagy-Britanniában az európai uniós tagságról szóló vitában, amikor egy interjúban nyíltan állást foglalt.

Az, hogy Washington számára értékesebb a szigetország az unión belül, mint azon kívül, nem titok, és az amerikaiak az utóbbi pár évben már többször finoman figyelmeztették a briteket arra, hogy inkább maradjanak, mint menjenek. Az amerikai elnök azonban most mondta ki először a nyilvánosság előtt, hogy a britek EU-tagságának híve.

"Nagy-Britannia EU-tagsága megerősíti a transzatlanti szövetségbe vetett bizalmunkat. Az EU biztonságosabbá és gazdagabbá teszi a világot" - tette hozzá a BBC-nek adott interjújában, amelyben sok más témáról is kérdezték az elnököt.

Nagy-Britanniában évtizedek óta vita folyik az uniós tagságról - különösen a kormányzó brit konzervatív párton belül. Az euroszkeptikusok és mérsékelt Európa-barátok közötti harc többször is válságot okozott a pártban.

Az euroszkeptikusok egy része azt hirdeti, hogy Nagy-Britannia a Churchill által említett "angolul beszélő nemzetek családjába" tartozik - ez a szféra kultúrájában eltér Európától. Nagy-Britanniának jobb lenne az unión kívül, ahol szabadkereskedelmi egyezményt köthetne például az Egyesült Államokkal - mondják.

Az euroszkeptikusok számára tehát pofon lehet, hogy Amerika a sokat bírált Európai Unióban akarja tartani - brit szóhasználattal élve - "a tengerentúli unokatestvéreket".

David Cameron brit miniszterelnök az EU-ellenes Brit Függetlenségi Párt térnyerése és saját euroszkeptikusai nyomása miatt jövőre népszavazást rendez a brit EU-tagságról.

Ezt megelőzően az EU sürgős és mélyreható reformját kezdte sürgetni, és például korlátozni akarja a Nagy-Britanniában munkát vállaló uniós állampolgárokat megillető juttatásokat.

Más uniós tagállamok közölték, hogy Cameron sok ötlete elfogadhatatlan, miközben felmérések szerint a britek többsége még annak ellenére is az EU-ban maradna, hogy a szigetországban erősek az Európa-ellenes érzelmek és a jobboldali sajtó folyamatosan kampányol az unió ellen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Elindult a putyini úton az EU legújabb tagjelöltje: elszabadult a káosz az utcákon

Elindult a putyini úton az EU legújabb tagjelöltje: elszabadult a káosz az utcákon

Néhány hónappal azt követően, hogy Grúzia (Georgia, Szakartvelo) megkapta az EU-s tagjelölti státuszt, a grúz parlament egy sokak szerint a hasonló orosz törvény által inspirált, a „külföldi ügynökökről” szóló törvényt fogadott el, melynek célja a nem kormánybarát civil szervezetek és az ellenzéki média megregulázása. A törvény miatt napokon keresztül tartó, erőszakba forduló tüntetések zajlottak a főváros, Tbiliszi utcáin. A populista Grúz Álom vezette Grúzia ezzel rohamos léptekkel távolodik attól a Nyugattól, ahova egyébként törekszik, dicséreteket kap viszont attól az Oroszországtól, amely az ország területének egyötödét megszállva tartja.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×