eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Bevándorlók táboroznak London kellős közepén

London egyik legszebb terén Romániából érkezett bevándorlók telepedtek le, a környéken koldulnak és nem szándékoznak munkát keresni.

Angliába is beköszöntött az évszakhoz illő, kellemes, meleg idő, és a járókelők, a Buckingham Palotához igyekvő külföldi turisták, valamint a környező luxusüzletek és ötcsillagos szállodák kliensei megrökönyödve tapasztalják, hogy ezt kihasználva mintegy száz-százhúsz Romániából bevándorolt roma ütött tábort az 1850 óta London közepén magasló diadalív: a Marble Arch parkosított részén, a fűben és a fák árnyékában. A szökőkúthoz járnak mosakodni. Naphosszat a gyepen heverésznek hálózsákjaikkal és takaróikkal, vagy csoportokba verődve beszélgetnek, s nagyon nagy szemetet csinálnak.

Nemrég állították fel a diadalív mellett Dasi Namdakov orosz művész bronzszobrát, ami párducfejű anyasárkányt ábrázol, őrzi a Hyde Park bejáratát. A táborozók egyike, a huszonöt éves Antonio Bogda Florin azt mondta egy újságírónak, hogy a szobor márvány talapzata kiválóan alkalmas cuccok elhelyezésére és kellemes nekitámaszkodva ülni a fűben. A márvány jó hűvös a melegben.

Két hete a csőszök elzavarták a társaságot, de estére mind visszatértek. Antonio talán az egyetlen közölük, aki valamennyire tud angolul. Közel van ehhez a térhez a forgalmas sugárút, az Edgware Road, amelynek ez a szakasza az utóbbi évek során arab-negyeddé változott, jómódú arabok lakják a környék bérházait. A Diadalív parkjának roma lakói ide járnak koldulni, ugyanis a muszlimok hagyománya, hogy jó szívvel odavetnek néhány fillért a kéregetőknek.

A hotelek és a boltosok panaszkodnak, a turisták ámuldoznak, a helyi önkormányzat, Westminster városnegyed vezetői pedig repülőjegyet ajánlottak a táborozóknak, hogy menjenek haza. De szemmel láthatólag remekül érzik magukat, s az őszi hidegek beköszöntéig bizonyára tovább heverésznek a fűben.   

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×