eur:
389.09
usd:
363.08
bux:
67981.05
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Nem tetszik a cseheknek az amerikai harci konvoj

Csehországban vita alakult ki az amerikai hadseregnek az ország területén áthaladó Dragoon Ride elnevezésű harcjárműkonvojáról, amely a Lengyelországban és a balti államokban megtartott hadgyakorlatok után Németországba tart. A csehek egy része akadályozni szeretné a konvoj útját, mert a megszállókat látja az amerikai katonákban.

Az amerikai hadsereg 118 harci járműből és 516 katonából álló egysége egy baltikumi hadgyakorlatról jövő vasárnaptól szerdáig Lengyelországon és Csehországon keresztül közúton tér vissza németországi támaszpontjára.

A Dragoon Ride az Atlantic Resolve fedőnevű, a Krím félsziget tavaly márciusi orosz elcsatolása után elindított rotációs hadgyakorlat-sorozat része, amelynek során a katonák több településen megállnak, és találkoznak a helyi lakosokkal.

Csehországban az amerikai konvoj áthaladása vitákat váltott ki, és Amerika-ellenes tüntetések várhatók. Milo¹ Zeman cseh köztársasági elnök nem ért egyet azzal, hogy megszállóknak nevezzék az amerikai katonai konvoj tagjait. Az államfő azt mondta, hogy a konvoj tervezett csehországi átvonulása kapcsán "Amerika-ellenes bolondokkal" kénytelen hadakozni.

A konvoj áthaladása ellen elsősorban a cseh ellenzéki kommunisták, valamint számos baloldali civil szervezet tiltakozik. Elégedetlenkedők egy csoportja útblokádra készül, hogy megakadályozza a konvoj haladását. A cseh hadsereg ezért elkerülőútakat tervezett, hogy akadálymentesítse az amerikai katonák útját.

Az amerikaellenes csehek a Facebookon egy "Nem mennek át!" névre keresztelt csoportban toborozzák tagjaikat, akiket arra buzdítanak, hogy az út menti tiltakozásokra lehetőség szerint hozzanak magukkal orosz zászlót.

Milo¹ Zeman felhívta a figyelmet arra, hogy már a múltban is számos katonai konvoj vonult át Csehország területén, mégsem okozott ez senkinek fejfájást. A cseh államfő a mostani felhajtásért a sajtót tette felelőssé.

Csehországgal ellentétben Lengyelországban örömmel fogadták az amerikai konvojt. Kedden a kelet-lengyelországi Bialystokban több százan gyűltek össze az utcákon, hogy lefényképezkedhessenek a katonákkal, és szuveníreket is ajándékoztak az amerikaiaknak. 

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×