eur:
389.7
usd:
362.76
bux:
68017.66
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Megsebesült az ISIS kalifája?

Nem egyértelmű, hogy mi történt az Iszlám Állam dzsihádista csoport vezetőjével. Az iraki hatóságok azt állítják, hogy Abu Bakr Al-Bagdadi megsebesült, egyik helyettese pedig meghalt egy amerikai légicsapásban. Washingtonban először azt mondták: nem tudnak ilyen légitámadásról.

Az iraki védelmi és belügyminisztérium is külön közleményt adott ki arról, hogy egy amerikai légicsapásban megsebesült az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vezetője, Abu Bakr Al-Bagdadi, aki az ISIS által elfoglalt földeken "kalifának" kiáltotta ki magát.

Az iraki televízió vasárnap este számolt be az állítólagos támadásról - miközben Washingtonban, Obama elnök arról beszélt: fokozza offenzíváját az ISIS-ellenes koalíció. Obama jóváhagyta további 1500 amerikai katonai Irakba történő vezénylését - bár hangsúlyozta: nem harcoló alakulatokról van szó, a katonák csak tanácsadóként és oktatóként dolgoznának.

Az amerikaiak 10 millió dolláros vérdíjat tűztek ki a 40-es éveiben járó al-Bagdadira. Az ő vezetése alatt az ISIS az Al-Kaida egyik helyi szárnyából önálló szervezetté vált, elfoglalta Irak és Szíria jelentős területeit és több ezer embert mészárolt le.

Az ISIS propagandaeszközként használta fel brutalitását, aminek az volt az eredménye, hogy sok iraki katona inkább elmenekült, semminthogy szembenézett volna a támadókkal. A brutalitásról szóló képet csak erősítette az elfogott emberek tömeges kivégzése és több nyugati túsz sokkoló lefejezése.

Iraki illetékesek több médiumnak is megerősítették, hogy Al-Bagdadi egyik helyettese, Rahman Al-Athaíí életét vesztette péntek este egy 10 járműből álló konvoj elleni légicsapásban.

Mivel Athaíí napi kapcsolatban állt főnökével, az iraki kormányerők úgy gondolták, hogy főnöke is a konvojon utazik majd. Az akció után lehallgatott rádió- és egyéb üzenetek viszont nem említették Bagdadi halálát.

A dzsihádisták internetes fórumain sem indult be élénk kommunikáció a légitámadás után, pedig Al-Bagdadi halálhírét még az ISIS szigorú belső fegyelme ellenére sem lehetne eltitkolni - írta a Guardian.

Az iraki vezetés azonban határozottan állította, hogy az északi Moszul-környéki támadásban megsebesült a dzsihádista vezér - az iraki védelmi miniszter például Facebook-oldalán írt erről.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×