eur:
389.96
usd:
363.93
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Irán: mi nyertünk, Amerika veszített Szíriában

Vezető iráni illetékesek szerint "Bassár al-Asszád szíriai elnök megnyerte a polgárháborút". A nyugatiak taktikája, hogy "bátorították a dzsihádistákat, visszaütött" és most Európára veszély leselkedik.

Irán és Asszád szíriai elnök megnyerte a polgárháborút - mondták a Guardian című brit lapnak iráni külpolitikai illetékesek. A brit lap több olyan politikussal is beszélt, akinek fontos része van az iráni külpolitika formálásában.

Ebbe a politikába beletartozott Bassár al-Asszád szíriai elnök támogatása is - fegyverekkel, önkéntesekkel vagy az Iránnal szövetséges libanoni Hezbollah szervezet útján.

"Győztünk Szíriában, a rezsim fennmarad, az amerikaiak vesztettek" - mondta Alaeddin Boruzserdi, az iráni parlament Nemzetbiztonsági és Külpolitikai Bizottságának elnöke.

A szíriai népre a fő veszélyt immár a szunnita arab országok által pénzelt és az Al-Kaidához köthető dzsihádista csoportok terrortámadásai jelentik - tette hozzá.
Figyelmeztetett arra is, hogy a dzsihádisták Európát is fenyegethetik.

Sok külföldi harcos Nagy-Britanniából és más európai országokból ment Szíriába és ezek most hazatérhetnek- mondta.

Néhány hete a brit hatóságok figyelmeztették a Szíriába készülő fiatal muszlimokat, hogy eljárás indulhat ellenük és felhívták a muszlim közösséget, hogy adjon információt a Szíriába utazó fiatalokról.

Amir Mohebbian, iráni konzervatív kormánytanácsadó hozzátette: "Könnyen megnyertük a szíriai játszmát. Amerika nem érti Szíriát. Az amerikaiak le akarták cserélni Asszádot, de nem volt alternatíva. Csak annyit tettek, hogy bátorították a radikális csoportokat és meggyengítették az államhatárok védelmét.

A rezsim-ellenes harcok egyik központját, a rommá lőtt Homsz várost a múlt héten voltak kénytelenek feladni a lázadók.

"Szerintünk is kell változás Szíriában, de fokozatos, különben káosz lesz" - mondta az iráni illetékes.

A síita vallási irányzathoz közel álló, alavita szektából származó Asszád elnök legfőbb régióbeli támogatója Irán, amely több milliárd dollárt költött a rezsim fenntartására azóta, hogy 2011 tavaszán a demokráciapárti tüntetések letörése után kirobbant az Asszád-ellenes felkelés.

Elemzők megjegyzik: Irán egyfajta közvetett háborút vívott Szíriában regionális vetélytársaival, a szunnita Öböl-államokkal, különösen Szaúd-Arábiával. Ezek ugyanis a lázadókat támogatták fegyverrel és emberekkel. Becslések szerint a polgárháborúban 150 ezer ember halt meg és 9 millió menekült el otthonából.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×