eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

"Lényegtelen dolgokra pazarolja idejét a német kormány"

Németországban a gazdasági élet lendületesen fejlődik. Az iparszövetség mégis attól tart, hogy az infrastruktúra feljavítása és hosszútávú innovációs tervek nélkül visszaesik a konjunktúra.

Az ipari vezetők már késő ősszel, Merkel kancellár új kormányának hivatalba lépése után is kifogásolták, hogy a kereszténypártok és a szociáldemokraták részvételével alakult koalíciónak nincsenek hosszútávú tervei a német ipari termelőbázis fejlesztésére.

Ulrich Grillo, az iparszövetség elnöke a Frankfurter Allgemeine Zeitung című napilapnak adott nyilatkozatában úgy vélte, hogy a kormány eddig nem dolgozott ki olyan intézkedéseket, amelyek ösztönöznék a nagyszabású beruházásokat és Németország vonzását a nemzetközi tőke számára.

Mint kifejtette, a még Schröder kancellársága idején életbe léptetett Agenda 2010-hez hasonló projektre lenne szükség, amely sok szakértő szerint komolyan egyengette az utat a jelenlegi gazdasági sikerek felé.

Ulrich Grillo az interjúban felvetette egy Agenda 2030 tervét, amely választ adna a lakosság elöregedéséből fakadó demográfiai kihívásra is.

Az iparszövetség elnöke a kormány szemére vetette, hogy - úgymond - lényegtelen dolgokra pazarolja idejét és erőfeszítéseit. Ezek között a női kvóta és a minimálbér bevezetését említette és hangsúlyozta, hogy a nyugdíjkorhatár 63 évre történő leszállításával tovább rontják a szakember hiány miatt fellépett problémát.

Nyilatkozatában Ulrich Grillo elismerte a gazdasági élet tartós fellendülését és a munkanélküliség fokozatos csökkenését, de rámutatott arra, hogy a kedvező helyzetre vonatkozó adatok elfedik azokat az aggodalmakat, amelyeket a hosszútávú innovációs tervek hiánya az ipari vezetők körében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×