eur:
389.63
usd:
363.67
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Teletömték Moszkvában Janukovics kalapját

Fellélegezhet az ukrán kormány, Oroszország 15 milliárd dolláros kedvezményes hitellel segíti ki és csökkenti a földgáz árát is a szomszéd számára. Putyin orosz és Janukovics ukrán elnök alkuja azonban csak tovább tüzelte a tiltakozást Kijevben.

Viktor Janukovics ukrán elnök majd' kétszer akkora, mint Vlagyimir Putyin, mégis ő ment kalappal a kezében Moszkvába.

Az orosz-ukrán elnöki csúcson meg is kapta, amit remélt: Moszkva 15 milliárd dolláros kedvezményes hitellel támogatja meg az ukrán államkasszát és további könnyítést jelent, hogy a Gazprom állami energiacég, harmadával csökkenti az Ukrajnának szállított földgáz árát.

Janukovics mindezt azzal érte el, hogy nemet mondott az Európai Unióval tervezett társulási szerződésre. A moszkvai alku azonban csak tovább tüzelte a Kijevben és más városokban tüntető, a Nyugat felé való nyitást követelő ukránok haragját.

A Lenta.ru hírportál szerint Moszkva egy hét alatt három milliárd értékű ukrán euro-kötvényt vásárol fel és a hitelért Kijev évi öt százalékos kamatot fizet majd. A pénzalapokat az orosz Nemzeti Jóléti Alapból utalják majd át Ukrajnának.

Egyelőre törvény szabályozza azt, hogy az Alapból - amelyet a kőolajtermékekből származó pénzből töltenek fel , és amelynek eredeti célja az, hogy válsághelyzetek esetén tartalékot biztosítson - csak rubel-alapú papírokba vagy 13 fejlett ország államkötvényeibe szabad befektetni. Ukrajna nincs a fejlettnek tartott államok között, ezért módosítani kell majd az Alap működésére vonatkozó szabályokat.

Nyugati tudósítók szerint Janukovics nem tárgyalt Putyinnal az oroszok által tervezett Eurázsiai Uniós tagságról, ám az alku tovább csökkenti az esélyt arra, hogy az Európai Unió közelebb vonja magához Ukrajnát. "Putyin megnyerte az Ukrajnáért folyó licitet" - írta a Financial Times. Korábban Kijev húsz milliárd eurót kért Brüsszeltől a társulási szerződés feltételeként. Putyin közölte: lépéseket tesz, hogy az ukrán termékek ismét bejuthassanak az orosz piacra. A korábbi tilalmak miatt az utóbbi két évben jelentősen visszaesett a kétoldalú kereskedelem.

Pénzügyi elemzők ugyanakkor figyelmeztetnek, hogy a Moszkvai megállapodás csak egy-két évre segíti ki a megszorult ukrán államkasszát. Az Ukrajnában jelenlévő külföldi cégek nem örülnek a megállapodásnak, egyik érdekvédelmi szervezetük azért sürgette az ukrán kormányt, hogy inkább IMF-hitelért folyamodjon.

Janukovics és Putyin alkuját követően közben több tízezer tüntető gyűlt össze Kijev utcáin, azt követelve, hogy Ukrajna az EU-felé nyisson. "Janukovics feladta Ukrajna nemzeti érdekeit és függetlenségét képviselje" - mondta a sporttól a politika felé fordult pártvezér Vitalij Klicsko nehézsúlyú boxvilágbajnok.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×