eur:
392.53
usd:
366.02
bux:
66729.37
2024. április 25. csütörtök Márk

Árvíz és aszálykészültség Angliában

Angliában árvizeket okoz a hetek óta zuhogó eső - ugyanakkor aszálykészültség van. A csapadékmentes télen keményre száradt a föld, tehát az eső most nem tud mélyre szivárogni. Emiatt alacsony az ivóvíz kutak szintje, ezért a vízművek víztakarékosságot és locsolási tilalmat rendelt el.

Angliában 1910 óta nem volt ennyire esős április, mint most, és még mindig szürke az ég, hűvös van és el-elerednek a záporok. A folyók több helyen kiöntöttek, a gloucestershirei Tewkesburyben, a Severn folyó mentén, csónakkal lehet csak közlekedni az utcákon, a worchesteri katedrális falai tövében hattyúk úszkálnak a vízen.

Április folyamán a szokásosnál kétszer több csapadék hullott. Tekintettel arra, hogy a hosszantartó aszály után végre színültig teltek a tározók, különösnek tűnik, hogy a Temzei Vízművek, amely egy ausztrál bank és a kínai kormány tulajdonában van, víztakarékosságra szólította fel a fogyasztókat és elrendelte a kertlocsolási tilalmat.

Az indoklás szerint a szárazság idején megkeményedett földbe nehezen szivárog be az esővíz, amit a növények amúgy is felszippantanak, tehát a talajvízszint nem emelkedett jelentősen, az ivóvíznyerő kutak szintje alacsony.

Délkelet-Anglia vízben úszik, Kelet-Angliában ugyanakkor vízhiány van. További esőzésekre lenne szükség, hogy átázzon a föld felszíne. Az esőből azonban mindenkinek elege van, a londoniaknak is, akik végre szeretnének már esernyő nélkül, tavasziasra öltözötten járni-kelni, s örömmel látnák, ha a főváros közepén lévő Piccadillyről eltűnne a jókora pocsolya.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×