eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Újabb radikálisokat tartóztattak le Franciaországban

Tizenkilenc radikális muzulmánt tartóztatott le a francia rendőrség péntek reggel, többségük a nemrég betiltott Forsane Alizza, magyarul A büszkeség lovagjai nevű, Franciaországot kalifátussá alakítani akaró szervezethez kötődik. Nicolas Sarkozy egy rádióinterjúban azt mondta: a tisztogatás folytatódni fog, és könyörtelenül kitoloncolják azokat, akik nem tartják tiszteletben a köztársaság értékeit.

A toulouse-i gyilkosság óta a francia hatóságok szemmel láthatóan komolyabban veszik a radikális muzulmánok jelentette veszélyt. A Nantes-ban, Párizsban, Toulouse-ban, Lyonban és további, mintegy féltucatnyi településen végrehatott letartóztatások és az azokat kísérő házkutatások során a rendőrök számos fegyvert, köztük kalasnyikovot foglaltak le.

A gyanúsítottak többsége a februárban betiltott Forsane Alizza szervezethez kötődik, ennek tagjai be akarták vezetni az iszlám törvénykezést, a saríát és az országot kalifátussá akarták alakítani. A letartóztatottak között szerepel a csoport vezetője is, aki magát országos emírnek kiáltotta ki, és beszédeiben rendre fegyveres ellenállásra biztatta híveit.

Az akcióval csaknem egyidőben a francia belügyminisztérium bejelentette, hogy további négy szélsőséges, elsősorban a zsidóság elleni gyűlöletbeszédük miatt ismert külföldi imám beutazását tiltották meg. Egy palesztin, egy egyiptomi és két szaúd-arábiai vallási vezetőről van szó, akik a Franciaországi iszlám szervezetek szövetségének a meghívására érkeztek volna egy április eleji kongresszusra. A francia hatóságok múlt héten három másik imám beutazását is megtagadták.

A fellépések elsősorban a toulouse-i és a montauban-i gyilkosságokkal függnek össze, és a szigort mutatja, hogy a toulouse-i bíróság gyorsított eljárásban három hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélt egy húsz éves fiatalembert, aki a három francia katonát, három zsidó kisgyermeket és egy fiatal rabbit meggyilkolt, csütörtökön eltemetett Mohamed Merah-ot éltette.

A fentiekkel párhuzamosan a párizsi büntetőbíróságon megkezdődött annak a francia-algériai állampolgárságú kutatónak a pere, akit a hatóságok azzal vádolnak, hogy az al-Kaida terrorszervezet egyik tagjával folytatott levelezése során vállalta, merényleteket hajt végre francia célpontok ellen.

A 36 éves Adlene Hicheur a genfi Cern kutatóközpont fizikusaként dolgozott, és a hírszerzés szerint másfél éven át levelezett az al-Kaida egyik algériai képviselőjével. A rendőrök azt követően vették őrizetbe a férfit két évvel ezelőtt, hogy azt írta, "az ellenség életbevágóan fontos cégeit", például a Total olajipari vállalatot, esetleg katonai célpontokat kellene megtámadni.

Kollégái azonban nem hisznek bűnösségében, és eddig mintegy hatszáz tudós biztosította támogatásáról, úgy vélve, hogy az eset a terrorizmus elleni harc túlkapásai közé tartozik. Ha mégis beigazolódik bűnössége, akár tíz év börtönbüntetésre is elítélhetik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×