eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 13. vasárnap Ede, Kálmán

"A kettős állampolgárságot teljesen felszámolni nem lehet, de korlátozni igen"

Várhatóan a kettős állampolgárság korlátozását és az ezzel kapcsolatos szabályok szigorítását javasolja a kérdés rendezésére felállt francia parlamenti bizottság elnöke.

Claude Goasguen szerint meg kell fontolni a politikai jogok korlátozását a kettős állampolgárságúak esetében, megfogalmazása szerint ugyanis "zavaró", hogy valaki két országban is szavazni tudjon.

Az elmúlt húsz évben a polgári jogok túlságosan nagy hangsúlyt kaptak a politikai és a törvényhozási folyamatokban, az állampolgársággal kapcsolatos kérdések viszont háttérbe szorultak - fogalmazott a La Croix című katolikus napilapnak adott interjúban Claude Goasguen. Szerinte ez azért jelent problémát, mert míg a polgári jogok alapvetően a köztársaság törvényeinek a tiszteletben tartásáról szólnak, addig az állampolgárságnak egy mélyebb, önkéntes alapú elköteleződéssel kell együtt járnia.

A globalizáció éppen ezt az elköteleződést gyengítette meg, hangsúlyozta a politikus, ezért ennek ellensúlyozására a bizottság kormánypárti és ellenzéki tagjai azt szeretnék, ha az állampolgárság megszerzése a jelenleginél lényegesen komolyabb és ünnepélyesebb formákkal járna. Különbséget kell tenni a tartózkodási engedély és az állampolgárság megszerzése között, mondta Claude Goasguen, és ennek kiemelésére a testület tagjai a Franciaországban nem létező állampolgársági eskü bevezetését is fontolgatják.

A politikus szerint külön problémát jelent, hogy a kettős állampolgársággal rendelkező személyek két országban is szavazhatnak. E "zavaró" tényező kiküszöbölésére a bizottság két megoldás javasol majd: az egyik szerint az érintetteknek választaniuk kellene, hogy hol adják le voksukat, a másik elképzelés az, hogy korlátoznák Franciaországban az ezzel kapcsolatos jogaikat.

A bizottság elnöke úgy véli, hogy a kettős állampolgárságot teljesen felszámolni nem lehet, de korlátozni igen. Ennek egyik módja az, hogy a másik ország kormányával kétoldalú szerződéseket kötnek, de mivel a jelenség egyre több ország számára jelent fejtörést, szerinte hosszú távon az lenne a megoldás, ha az Egyesült Nemzetek Szervezete nemzetközi egyezményt dolgozna ki a kettős állampolgárságról.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Fagypont és 20 fok közötti kanyarok: időjárás a jövő héten

Kedden ugyan elszórtan előfordulhat eső, zápor, de alapvetően csendes, őszi idő várható a jövő héten több-kevesebb napsütéssel és 20 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletekkel. A hét második felében a szélvédett, hidegre hajlamos helyeken fagypont köré is hűlhet a levegő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
Hol vegyek most lakást, hogy igazán jól járjak?

Hol vegyek most lakást, hogy igazán jól járjak?

Az élénkülő lakáspiaci kereslet közepette legfrissebb Hangulatfelmérésünkben arról is kérdeztük a szakértőket, hogy véleményük szerint az ország mely részein, milyen típusú lakások lehetnek az átlagnál keresettebbek az előttünk álló évben. Összesen 10 szakértő mondta el, milyen típusú és elhelyezkedésű lakóingatlanok iránt lehet az átlagosnál erősebb a kereslet, többen azt is megindokolva, hogy miért.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×