eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Bizonytalan a szlovákiai önkormányzati választás végkimenetele

Szlovákiában tegnap reggeltől 48 órás kampánycsend lépett életbe a szombati önkormányzati választás előtt. A szakemberek erősen kétségbe vonják a moratórium értelmét.

Az érvényes rendelkezések szerint az önkormányzati választások kezdete előtt 48 órával tilos a tömegtájékoztató eszközökben, a televízióban és a rádióban, a körzeti és a helyi választási bizottságok székhelyének közelében az egyes politikai pártok és jelöltek mellett vagy ellen szóló információkról szöveget, képet, hangot, filmet közzétenni.

Ezt a csaknem 20 éve érvényes törvényt sokan bírálják, értelmetlennek tartják a moratóriumot, mondván, hogy a legtöbb helyen azt nem tartják be, a megsértését pedig szinte lehetetlen büntetni.

Már készülőben van az új törvény, mely a parlamenti választásokhoz hasonlóan eltörölné a kampánycsendet.

Szakemberek szerint a mostani önkormányzati választás kampánya a négy évvel ezelőttihez képest sokkal intenzívebb volt, feltehetően azért is, mert a voksolás kimenetele több városban sokkal bizonytalanabb, mint 2006-ban volt. Az előrejelzések szerint a választási részvétel várhatóan elmarad a júniusi parlamenti választások közel 59 százalékos eredményétől, viszont néhány régióban magasabb lehet, mint négy éve.

2006-ban a szavazásra jogosultak csaknem 48 százaléka adta le voksát -ami 1990 óta a legkisebb részvétel volt az önkormányzati választásokon. A Focus közvélemény-kutató intézet október végi felmérése alapján 50 százalék körüli részvétel várható, kérdés, hogy ezen mennyit változtatott az utóbbi hetekben egyre intenzívebbé váló kampány.

Várhatóan a falvakban lesz magasabb a részvétel, ahol az arány elérheti a 60 százalékot is, míg a nagyvárosokban 30 százalék körüli eredmény sem zárható ki.

Általában a független jelöltek és a legnagyobb ellenzéki párt, a Smer jelöltjeinek sikere várható, de a két legnagyobb városban, Pozsonyban és Kassán nagyon szoros eredményre lehet számítani a jobb- és a baloldali pártok között.

A fővárosban a főpolgármesteri poszt egyik legesélyesebb várományosa a Magyarországon is jól ismert volt színésznő, Magda Vásáryová, akit az összes jobboldali párt támogat. A szombati választás reggel 7 órakor kezdődik és este 8-óráig, tehát a parlamenti választásokhoz képest két órával rövidebb ideig tart.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Október 31-ig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban a Kékvándor című kiállítás, amely a 2017-ben elhunyt Burger Barna fotográfus kéktúrás fotóit mutatja be. A tárlat kurátora, Csizek Gabriella az InfoRádióban elmondta: összesen tizenkét tájegységen keresztül ismerhetjük meg az Országos Kéktúra teljes útvonalát, miközben a fotóművész egyedi látásmódjának köszönhetően a ráismerés szépségével tárulnak elénk gyöngyőrű tájak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×