eur:
387.54
usd:
356.86
bux:
0
2024. május 17. péntek Paszkál

Megnyílt az út a kormányátalakítás előtt

A francia államfő kedden aláírta a nyugdíjreformról szóló jogszabályt, melyre néhány napja az Alkotmánytanács is rábólintott. A szakszervezetek újabb tiltakozást szerveznek, a nyugdíjtörvény elfogadásával ugyanakkor megnyílt az út a mindenki által hetek óta várt kormányátalakításra, melyre a várakozások szerint a jövő hét elején kerül sor.

A nyugdíjreform leglényegesebb eleme az, hogy a franciák a jövőben a jelenlegi hatvan helyett 62 éves korban mehetnek nyugdíjba. A módosítást azonban a kormány nem egy, hanem nyolc év alatt hajtja végre, oly módon, hogy 2011. júliusától évi négy hónappal emelkedik a nyugdíjkorhatár. Ami azt jelenti, hogy a törvényben meghatározott 62 éves szint valójában 2018-tól válik esedékessé.

Mindezzel párhuzamosan a teljes összegű nyugdíjra jogosító járulékfizetési kötelezettséget, amely a korábbi döntések értelmében 2012-től 41 évre emelkedik, 2020-ra további fél évvel meghosszabbítják. Az is a lényeges változások közé tartozik, hogy ezentúl a korábbi 65 helyett 67 éves korig kell dolgozniuk azoknak a munkavállalóknak, akik teljes összegű nyugdíjban akarnak részesülni, de a törvényben meghatározottnál rövidebb ideig fizették a nyugdíjjárulékot.

A nyugdíjreformot mereven ellenző érdekvédők most emelt fejjel, túlságosan nagy veszteségek nélkül próbálnak kihátrálni a helyzetből, és bejelentették, november 23-ára újabb országos szintű tiltakozást szerveznek. Ami elemzők szerint alapvetően a szakszervezeti vezetők becsületének a megmentését, illetve a legradikálisabb tagok megnyugtatását szolgálja, a legutóbbi, november 6-án megtartott akciójukkor ugyanis már világosan látható volt, hogy a tiltakozási akció kifulladóban van.

Ráadásul a közvélemény figyelme egyre inkább a leendő politikai változásokra összpontosul, a nyugdíjtörvény elfogadásával ugyanis megnyílt az út a kormányátalakítás előtt, melyet Nicolas Sarkozy még augusztusban jelentett be, és amelyet immár óriási várakozás előz meg. A legnagyobb találgatás természetesen a leendő miniszterelnök személyét övezi, aki az utóbbi napok fejleményeinek a tükrében nem kizárt, hogy legnagyobb meglepetésre a jelenlegi kormányfő, François Filon lesz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

A pártelnök-miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, az élet és halál között lévő Robert Ficóért "imádkozunk". Szerinte rosszkor esett ki a munkából Szlovákia miniszterelnöke, az EP-választás és az amerikai elnökválasztás dönthet ugyanis "háború vagy béke ügyében".

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
Egy halom gyenge adat érkezett Kínából

Egy halom gyenge adat érkezett Kínából

Igazi adatdömping érkezett ma hajnalban Kínából. Ezek összességében inkább gyengébbek lettek a vártnál, hiszen a kiskereskedelmi forgalom növekedése a járvány utáni új mélypontra esett vissza, és a belső kereslet visszafogottságára utal az is, hogy folytatódott a lakásárak lejtmenete. Nem csak a lakossági kereslet alakul kedvezőtlenül, hanem a vállalati aktivitás is, legalábbis a beruházások szempontjából, amelyek a vártnál gyengébben alakultak. A gazdasági lendületet az export tartja fent igazán, hiszen az ipari termelés az előrejelzéseknél erősebben alakult a tavasz közepén.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×