INFORÁDIÓ
2022. június 28. kedd
Irén, Levente

Kiakasztotta a bankárokat a francia elnök

Infostart

A globális pénzügyi rendszer megreformálását sürgette, egyben a kapitalizmus túlkapásait ostorozta megnyitó beszédében a francia köztársasági elnök a Világgazdasági Fórum első napján. Nicolas Sarkozy a svájci Davosban megjelent mintegy 2500 résztvevő előtt a gazdasági válság kapcsán azt mondta: az valójában a globalizáció válságát jelenti, amelyet alapvetően a pénzügyi kapitalizmus okozott, és amely bármikor megismétlődhet, ha nem sikerül új, mindenki által elfogadott erkölcsi alapokra helyezni a pénzügyi rendszer működését.

"Válasszuk a tétlenséget és akkor a rendszert - megérdemelten - elsöprik" - hangoztatta a francia elnök, aki nézeteivel nem aratott osztatlan sikert az alapvetően cégvezetőkből és pénzügyi szakemberekből álló hallgatóság előtt. Sőt, a hangulat kifejezetten fagyossá vált, amikor Nicolas Sarkozy a túlzottan magas vezetői jövedelmek ártalmasságáról beszélt. "A közvélemény immár nem fogadja el a meg nem érdemelt fizetéseket" - mondta az államfő, hozzátéve, hogy "amikor egyesek minden lépéssel milliókat keresnek, ott már nem lehet piacgazdaságról beszélni".

"Köszönöm annak a két személynek, aki megtapsolt" - zárta e kifejezetten kellemetlen kérdéskört a francia államfő, majd a bankárokhoz fordult, akiket röviden mesterségük lényegére emlékeztetett. Nicolas Sarkozy szerint feladatuk nem a spekuláció, hanem az, hogy felmérjék a hitelek kockázatát és finanszírozzák a reálgazdaságot. "A gazdasági válság azért következhetett be, mert a bankárok nem végezték rendesen a dolgukat" - fogalmazott az államfő.

Nicolas Sarkozy azt is bejelentette, hogy 2011-ben, amikor Franciaország adja majd a világ legfejlettebb gazdaságait tömörítő G8-ak, illetve G20-ak elnökségét, mindenképpen napirendre tűzik a globális pénzügyi rendszer megújításának a kérdését. "Miképpen helyezzük a kapitalizmust az ember szolgálatába? Ez a XXI. század egyik nagy kérdése" - egyebek mellett ezzel zárta beszédét az államfő, de a hallgatóság ettől sem jött lázba. Mint ahogy azt sem értékelték különösebben, hogy a negyvenedik alkalommal megrendezett Világgazdasági Fórum történetében ez volt az első eset, hogy a rendezvényt egy francia elnök nyitotta meg.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018