eur:
395.08
usd:
371.07
bux:
65119.05
2024. április 19. péntek Emma

Kiakasztotta a bankárokat a francia elnök

A globális pénzügyi rendszer megreformálását sürgette, egyben a kapitalizmus túlkapásait ostorozta megnyitó beszédében a francia köztársasági elnök a Világgazdasági Fórum első napján. Nicolas Sarkozy a svájci Davosban megjelent mintegy 2500 résztvevő előtt a gazdasági válság kapcsán azt mondta: az valójában a globalizáció válságát jelenti, amelyet alapvetően a pénzügyi kapitalizmus okozott, és amely bármikor megismétlődhet, ha nem sikerül új, mindenki által elfogadott erkölcsi alapokra helyezni a pénzügyi rendszer működését.

"Válasszuk a tétlenséget és akkor a rendszert - megérdemelten - elsöprik" - hangoztatta a francia elnök, aki nézeteivel nem aratott osztatlan sikert az alapvetően cégvezetőkből és pénzügyi szakemberekből álló hallgatóság előtt. Sőt, a hangulat kifejezetten fagyossá vált, amikor Nicolas Sarkozy a túlzottan magas vezetői jövedelmek ártalmasságáról beszélt. "A közvélemény immár nem fogadja el a meg nem érdemelt fizetéseket" - mondta az államfő, hozzátéve, hogy "amikor egyesek minden lépéssel milliókat keresnek, ott már nem lehet piacgazdaságról beszélni".

"Köszönöm annak a két személynek, aki megtapsolt" - zárta e kifejezetten kellemetlen kérdéskört a francia államfő, majd a bankárokhoz fordult, akiket röviden mesterségük lényegére emlékeztetett. Nicolas Sarkozy szerint feladatuk nem a spekuláció, hanem az, hogy felmérjék a hitelek kockázatát és finanszírozzák a reálgazdaságot. "A gazdasági válság azért következhetett be, mert a bankárok nem végezték rendesen a dolgukat" - fogalmazott az államfő.

Nicolas Sarkozy azt is bejelentette, hogy 2011-ben, amikor Franciaország adja majd a világ legfejlettebb gazdaságait tömörítő G8-ak, illetve G20-ak elnökségét, mindenképpen napirendre tűzik a globális pénzügyi rendszer megújításának a kérdését. "Miképpen helyezzük a kapitalizmust az ember szolgálatába? Ez a XXI. század egyik nagy kérdése" - egyebek mellett ezzel zárta beszédét az államfő, de a hallgatóság ettől sem jött lázba. Mint ahogy azt sem értékelték különösebben, hogy a negyvenedik alkalommal megrendezett Világgazdasági Fórum történetében ez volt az első eset, hogy a rendezvényt egy francia elnök nyitotta meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×