eur:
383.99
usd:
354.05
bux:
68846.13
2024. május 25. szombat Orbán

A válság ellenére emelkedtek a bérek Németországban

A gazdasági válság ellenére az idén jelentősen emelkedtek a fizetések Németországban: az átlagos béremelés megközelítette a négy százalékot.

A munkavállalók érdekképviseleti szervei idén igencsak mérsékelt béremelési követelésekkel álltak elő, hogy semmiképpen se rontsák a válság miatt súlyos gazdasági helyzetet. Így a tarifatárgyalások viszonylag zökkenőmentesen zajlottak.

A közalkalmazottak megelégedtek a 3,9 százalékos emeléssel, a fémiparban 2,1, az energia szektorban viszont már négy százalékkal kaptak többet az év során az alkalmazottak.

A berlini gazdaságkutató intézet idevágó jelentése azonban utal arra is, hogy számos helyen a megrendelések akadozása miatt átmenetileg rövidítették a munkahetet, sőt néha még kényszerszabadságra küldték a dolgozókat - következésképpen az alkalmazottak a béremelési megállapodások ellenére ténylegesen aligha vittek több pénzt haza, mint a válság előtti időkben.

Tény azonban az is, hogy ugyanebben az időszakban az infláció mértéke nemigen lépte túl az egy százalékot - ezért a reálbérek az elmúlt év során érezhetően emelkedtek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Biden egy „mémguru” bevetésével célozná meg a fiatalabb szavazókat

Biden egy „mémguru” bevetésével célozná meg a fiatalabb szavazókat

Ahogy forrósodik az amerikai elnökválasztási kampány, Joe Biden is felgyűri az ingujját és olyan módszerekhez folyamodik, amelyeket eddig nem társítottak hozzá. Biden is be akar szállni a mém-háborúba és az ellenfelet (azaz Donald Trumpot) cikiző montázsokkal próbálja maga mellé állítani a fiatalabb nemzedékek eddig apolitikus tagjait.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.24. péntek, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×