Infostart.hu
eur:
389
usd:
330.1
bux:
0
2025. december 25. csütörtök Eugénia
Nyitókép: Unsplash

Meglepő lehet, milyen itallal hidratálhatjuk magunkat legjobban a hőségben

Az egyértelmű válasz a tiszta víz lenne, pedig nem az. Valójában több összetevő is befolyásolja, milyen jól szívódik fel a folyadék a szervezetünkben.

A skót St. Andrews-i Egyetem arra vállalkozott, hogy összehasonlítsa a különböző italok hidratáló hatását, és érdekes eredményre jutottak – írja a The American Journal of Clinical Nutrition-ön megjelent cikk nyomán a hvg.hu.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy bár a szénsavas és a sima víz is gyorsan pótolja a folyadékot a szervezetben, azonban az olyan italok, amelyek tartalmaznak egy kis cukrot, zsírt vagy fehérjét, hosszabb távon még jobban hozzájárulnak a hidratáltság fenntartásához.

Ronald Maughan, a St. Andrews-i Egyetem Orvostudományi Karának professzora és a kutatás vezetője szerint az egyik legfontosabb tényező a hidratációs képesség szempontjából az elfogyasztott ital mennyisége:

minél többet iszunk valamiből, annál gyorsabban ürül ki a gyomorból, és jut el a véráramba, ahol hozzájárul a folyadékháztartás egyensúlyához, ezáltal hatékonyan hidratál.

A kutatás szerint az elfogyasztott ital tápanyagtartalma is számít, így például a tej hatékonyabban hidratál, mint a sima víz. A tejben található nátrium is fontos szerepet játszik ebben: akár egy szivacs, segít visszatartani a vizet a szervezetben, így kevesebb vizelet képződik.

Melissa Majumdar dietetikus szerint a kutatás aláhúzza, hogy az elektrolitok – mint a nátrium és a kálium – hatékonyabbá teszik a hidratációt, míg a kalóriát tartalmazó italok lassabban ürülnek ki a gyomorból, ezáltal lassítják a vizeletürítést is.

Azonban a magasabb cukortartalmú italok, mint például a gyümölcslé vagy a kóla,nem feltétlenül hidratálnak jobban, mint az alacsonyabb cukortartalmú társaik. Ezek az italok kissé tovább időznek a gyomorban, és lassabban ürülnek ki, mint a sima víz, azonban amint elérik a vékonybelet,

a bennük lévő magas cukortartalom az ozmózis nevű élettani folyamat során hígul, ami viszont vizet von el a szervezettől.

Az alkohol vizet hajt ki a szervezetből, ezért a szeszes italok esetében a hidratáló hatás elsősorban az elfogyasztott ital mennyiségétől és alkoholtartalmától függ. Az erős alkoholos italok dehidratálnak, míg az alacsonyabb alkoholtartalmú italok nem, így a sör jobb választás lehet a hidratáció szempontjából (is), mint az égetett szesz.

A kávé esetében az számít, mennyi koffeint tartalmaz az ital. Ronald Maughan kutatásai szerint egy csésze hagyományos kávé (körülbelül 80 milligramm koffeinnel) szinte ugyanolyan jól hidratál, mint a víz. Ha azonban napi 300 milligrammnál több koffeint fogyasztunk (ez kb. 2–4 csésze kávénak felel meg), az már fokozott folyadékvesztést okozhat a koffein enyhe, rövid távú vízhajtó hatása miatt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Megnyílik előttünk Latin-Amerika piaca

Megnyílik előttünk Latin-Amerika piaca

Néhány esztendeje egy vezető hazai politikus jelentette ki, hogy a vétójog az utolsó védőbástyája az európai sokszínűségnek és szuverenitásnak. Nos, a kormány tagjai – mint a dicső végvári vitézek büszke utódai – az elmúlt időben igencsak sűrűn gyakorolhatták a nemzeti szuverenitás védelmét, mivel jószerint csak azokat az EU-s kezdeményezéseket és indítványokat nem vétóztak meg, amelyek egy csepp áldozatot sem kívántak meg hazánktól. A megvétózott kezdeményezések sorába tartozott az Európai Tanács decemberi ülésének napirendjére tűzött, a Mercosur-országokkal (tagjai Argentína, Brazília, Paraguay és Uruguay, társult tagjai pedig Chile, Kolumbia, Ecuador, Guyana, Peru, Suriname és Bolívia) kötött új védintézkedésekről szóló megállapodás megerősítéséről szóló határozat is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×