A skót St. Andrews-i Egyetem arra vállalkozott, hogy összehasonlítsa a különböző italok hidratáló hatását, és érdekes eredményre jutottak – írja a The American Journal of Clinical Nutrition-ön megjelent cikk nyomán a hvg.hu.
A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy bár a szénsavas és a sima víz is gyorsan pótolja a folyadékot a szervezetben, azonban az olyan italok, amelyek tartalmaznak egy kis cukrot, zsírt vagy fehérjét, hosszabb távon még jobban hozzájárulnak a hidratáltság fenntartásához.
Ronald Maughan, a St. Andrews-i Egyetem Orvostudományi Karának professzora és a kutatás vezetője szerint az egyik legfontosabb tényező a hidratációs képesség szempontjából az elfogyasztott ital mennyisége:
minél többet iszunk valamiből, annál gyorsabban ürül ki a gyomorból, és jut el a véráramba, ahol hozzájárul a folyadékháztartás egyensúlyához, ezáltal hatékonyan hidratál.
A kutatás szerint az elfogyasztott ital tápanyagtartalma is számít, így például a tej hatékonyabban hidratál, mint a sima víz. A tejben található nátrium is fontos szerepet játszik ebben: akár egy szivacs, segít visszatartani a vizet a szervezetben, így kevesebb vizelet képződik.
Melissa Majumdar dietetikus szerint a kutatás aláhúzza, hogy az elektrolitok – mint a nátrium és a kálium – hatékonyabbá teszik a hidratációt, míg a kalóriát tartalmazó italok lassabban ürülnek ki a gyomorból, ezáltal lassítják a vizeletürítést is.
Azonban a magasabb cukortartalmú italok, mint például a gyümölcslé vagy a kóla,nem feltétlenül hidratálnak jobban, mint az alacsonyabb cukortartalmú társaik. Ezek az italok kissé tovább időznek a gyomorban, és lassabban ürülnek ki, mint a sima víz, azonban amint elérik a vékonybelet,
a bennük lévő magas cukortartalom az ozmózis nevű élettani folyamat során hígul, ami viszont vizet von el a szervezettől.
Az alkohol vizet hajt ki a szervezetből, ezért a szeszes italok esetében a hidratáló hatás elsősorban az elfogyasztott ital mennyiségétől és alkoholtartalmától függ. Az erős alkoholos italok dehidratálnak, míg az alacsonyabb alkoholtartalmú italok nem, így a sör jobb választás lehet a hidratáció szempontjából (is), mint az égetett szesz.
A kávé esetében az számít, mennyi koffeint tartalmaz az ital. Ronald Maughan kutatásai szerint egy csésze hagyományos kávé (körülbelül 80 milligramm koffeinnel) szinte ugyanolyan jól hidratál, mint a víz. Ha azonban napi 300 milligrammnál több koffeint fogyasztunk (ez kb. 2–4 csésze kávénak felel meg), az már fokozott folyadékvesztést okozhat a koffein enyhe, rövid távú vízhajtó hatása miatt.







