eur:
392.73
usd:
362.99
bux:
72132.83
2024. július 8. hétfő Ellák
Nyitókép: Unsplash

Már készülődnek az újabb világjárványra, ismét oltásra lehet szükség

Az amerikai kormány 176 millió dollár támogatást adott a Modernának egy új, mRNS-alapú madárinfluenza és más influenzák elleni védőoltás kifejlesztésére. Ehhez fel fogják használni a Covid-19-járvány alatt szerzett tapasztalatokat, javítják a közegészségügyi vészhelyzetekre való gyors reagálás képességét.

A madárinfluenza jelenleg nem jelent jelentős veszélyt az emberekre, de a vírus mutálódása esetén komoly problémát okozhat. Az mRNS-technológiát alkalmazó vakcinák gyors előállítását teszik lehetővé, ami kulcsfontosságú lehet egy esetleges járvány gyors kezelésében - írja a BBC cikke nyomán a Pénzcentrum.

Az amerikai Biomedical Advanced Research and Development Authority által biztosított finanszírozás a Moderna H5N1 madárinfluenza elleni vakcinájának fejlesztését és tesztelését támogatja. A H5N1 törzs már évek óta jelen van a madarakban, és néhány esetben más állatfajokat is megfertőzött.

Fennáll a veszélye, hogy mutálódás révén a vírus könnyebben terjedhetne emberről emberre, súlyos következményeket okozva.

Eddig csupán ritka esetekben fordult elő, hogy emberek fertőződtek meg állati érintkezés révén. Az amerikai járványügy szerint az embereknél enyhe megbetegedéstől kezdve súlyos betegségig terjedhetnek a tünetek.

A Moderna 2023-ban indította el a vakcina korai tesztelését felnőtt önkénteseken, és az eredmények még 2024 folyamán várhatók, ezek fogják meghatározni a további lépéseket.

Az utóbbi időben láttak napvilágot olyan hírek, hogy ismét felütötte a fejét a madárinfluenza, ráadásul az Egyesült Államokban tehenek tejéből mutatták ki, valamint egy ember halálához is részben hozzájárult. A WHO aggodalmát fejezte ki a vírus emberekre való áterjedésére való esélyt, így azóta vizsgálatokat folytatnak, hogyan előzhető meg, hogy kirobbanjon egy újabb világjárvány.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Elmaradt a szélsőjobboldali áttörés, de igazán kaotikus forgatókönyv valósult meg – Mi lesz most Franciaországban?

Elmaradt a szélsőjobboldali áttörés, de igazán kaotikus forgatókönyv valósult meg – Mi lesz most Franciaországban?

Meglepetésszerű eredmény született a magas részvétellel lezajlott francia nemzetgyűlési választások második fordulójában. Bár szinte minden felmérés a Marine Le Pen-féle Nemzeti Tömörülés győzelmét jósolta, az exit pollok szerint a baloldali pártok összefogása, az Új Népfront szerezte meg a legtöbb mandátumot, második helyre pedig az Emmanuel Macron elnök mögötti centrista Együtt formáció futott be. Úgy néz ki, a „republikánus front”, vagyis a baloldali és centrista jelöltek egymás javára történő visszalépése működött, és ezzel sokadszorra sikerült megakadályozni a szélsőjobboldal győzelmét. Az exit pollok alapján becsülhető erőviszonyok ugyanakkor azt mutatják, az abszolút többség senkinek nem lesz meg, ami bizonytalan helyzetet idézhet elő Franciaországban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×