eur:
389.75
usd:
365.1
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Getty Images

Csodálatos égi jelenséget hoz a kedd este, amit szabad szemmel is lehet majd látni

A Hold és az egyik legfényesebb égitest, a Spica csillag 21:25-kor szoros együttállásban lesz a délkeleti égbolton – mondta az InfoRádióban a HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont munkatársa.

Kedd este 21 óra 25 perckor a hónap legszorosabb szabad szemes együttállása lesz látható az égbolton: a Hold nagyon közel kerül a Szűz csillagkép legfényesebb csillagához, a Spicához. A csillag könnyedén észrevehető lesz majd szabad szemmel is az égbolton, és mivel a legfényesebb égitestek közé tartozik, így a Holddal való együttállása gyönyörű látványt nyújt majd.

Boldog Ádám az InfoRádióban elmondta: egy szép szabad szemes jelenségre lehet számítani. Kedd este annyira közel kerül egymáshoz a két égitest, hogy egy látómezőben akár egy kis távcsővel is megfigyelhetjük egyszerre a kettőt. A szakértő hozzátette: a Spica csillagnak jellegzetes kék-fehéres színe van, és az együttállás abból a szempontból is szerencsésnek mondható, hogy a Hold mindössze 16 fokos horizont feletti magasságban lesz az együttállás legszorosabb pillanatában.

A Spica valójában nem egy egyedüli csillag, hanem két, egymáshoz igen közel keringő komponensből áll. A szabad szemmel is jól látható főkomponens egy forró, kék színű óriáscsillag,

az égbolt tizenötödik legfényesebb csillaga.

Kimagasló fényessége mellett érdekes, hogy ez egy úgynevezett pulzáló változócsillag, amelynek fényessége periodikusan változik a benne zajló fizikai folyamatok hatására.

Érdemes lesz kedd este az égboltot kémlelni, ugyanis a Hold várhatóan „túlfényli” majd a közeli csillagokat, ami kedvez annak, hogy szabad szemmel is láthassuk a jelenséget. „Ha biztosra akarunk menni, akkor

egy kis távcső vagy egy kézi binokulár segítségével már rendkívül szép látványban lehet részünk”

– jegyezte meg Boldog Ádám.

Az idei év igazán különleges a Hold-állásokkal kapcsolatban, ugyanis többször is megközelít majd bizonyos égitesteket év közben. Boldog Ádám kiemelte, hogy idén közel kerül a Fiastyúkhoz is, sőt a Spicával nemcsak kedden, hanem az év későbbi szakaszában is találkozni fog. A mostani jelenség azért lesz igazán különleges, mert kettős színvilág jelenik majd meg az égbolton, valamint Boldog Ádám elmondása szerint nagyon ritka, hogy a Hold egy ennyire fényes csillaghoz kerül közel – ráadásul a szemünk láttára.

Mint fogalmazott, az ilyen esetekre, jelenségekre jobban felkapja az ember a fejét, csodálatos látványban és élményben lehet részünk. A Spica egy kettős csillag, viszont ezt még a legjobb távcsöveken keresztül sem lehet látni, „csak spektroszkópiailag lehet felbontani”. Ennek a kettős csillagnak az egyik komponense hétszer, a másik pedig tizenegyszer nehezebb a Napnál.

A Spica relatíve fiatal, mintegy tizenkét millió éves.

Boldog Ádám elmondta: a kedd esti jelenséget nagyon könnyű lesz megtalálni, a dél-délkeleti égbolt felé kell majd pillantani, ráadásul majdhogynem telihold lesz, és amikor ez bekövetkezik, akkor közelíti meg leginkább a Spica, mivel közelebb lesz a horizonthoz a csillag. A két égitest várhatóan 21 óra 25 perckor lesz a legközelebb egymáshoz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Nem teljesít jól az alap iPhone 15

Nem teljesít jól az alap iPhone 15

Az idei év jelentős változásokat hozott az Apple iPhone 15 sorozatának piaci fogadtatásában, különösen az alapmodell tekintetében. A Consumer Intelligence Research Partners (CIRP) által végzett kutatás szerint az alap iPhone 15 modell eladásai a teljes iPhone-értékesítésnek csupán 14%-át tették ki, ami éles esést jelent a tavalyi, azonos időszakban mért 19%-hoz képest, az akkori elődmodellel összefüggésben - írta az Apple Insider. .

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×