eur:
392.52
usd:
365.91
bux:
66754.7
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Google Térkép

Itt a Google Térkép leglátványosabb funkciója – már néhány budapesti hely esetében is elérhető

A mesterséges intelligencia mellett repülőgépeket is bevetettek az új navigációs nézet megalkotásánál.

Tavaly tavasszal mutatták be a Google Térkép új navigációs nézetét (Immersive View), ami azóta már néhány hazai turistalátványosság és nevezetesség helymeghatározásával kapcsolatban is elérhető. Az újdonság a hagyományos navigáció és az Utcakép ötvözete, amit a mesterséges intelligencia (MI) alkalmazásával hoztak létre. Most kiderült az is, milyen módszerrel.

A Google többek közt autókra, hátizsákokra és repülőgépekre szerelt fel különféle kamerákat, majd az elkészült felvételeket, fotókat kombinálva valósághű virtuális 3D-s helyszínmodelleket alkottak meg a szakemberek az MI segítségével – írja a hvg.hu a cnet.com beszámolója alapján.

Kezdetben autóval járták a városokat, hogy minél több képet készíthessenek a Street View-hoz, később azonban sikerült annyira lecsökkenteni a rendszer (eredetileg 226 kg-ot nyomó) méretét, hogy már egy hátizsákban is belefér az egység, így már

azokat a területeket is fel lehet térképezni, ahová az autók nem tudnak behajtani.

Az Immersive View funkció létrehozásához azonban repülőgépekre volt szükség, amelyekre szintén kamerákat szereltetett fel a Google. Az ezzel a módszerrel rögzített képekkel pedig már meg lehetett alkotni a látott terület 3D-s modelljét.

Az új navigációs nézet nagy előnye, hogy nem statikus képet jelenít meg egy adott területről, hanem rekonstruált animációkkal dolgozik. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy

a nap különböző szakaszaiban megfigyelhessük, milyen forgalomra lehet számítani az egyes útszakaszokon.

Emellett azt is megnézhetjük, hogy különböző időjárási körülmények között hogyan néz ki az adott terület.

Az új funkció egyelőre csak a világ nagyobb városaiban – többek közt Párizsban, Londonban, Amszterdamban, Berlinben, Velencében, Las Vegasban, Los Angelesben, New Yorkban, Miamiban, San Franciscóban és Tokióban – érhető el, de Budapest bizonyos látványosságainál is alkalmazható.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×