eur:
391.03
usd:
366.08
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
A felkelő Hold látszik a Galyatetőn lévő híradástechnikai torony mögött Mátraverebély közeléből fotózva 2023. június 3-án este.
Nyitókép: Komka Péter

Az indiaiaknak sikerült az, ami az oroszoknak nem

Magyar idő szerint szerda délután sikeres leszállást hajtott végre India Csandrajáan–3 leszállóegysége a Hold déli pólusánál.

Nem sokkal azután, hogy Oroszország Holdra szállási kísérlete csúfos kudarcot vallott – a Luna-25 szonda az égitestbe csapódott –, India sikeresen landolt égi kísérőnk felszínén írja a hvg.hu.

Ezzel a világon a negyedik olyan ország lett – az Egyesült Államok, a Szovjetunió és Kína után –, amelynek sikerült ez a művelet.

A Csandrajáan–3 leszállóegysége, a Vikram magyar idő szerint szerdán 14 óra 34 perckor érkezett meg a Hold déli pólusára.

A küldetés még július 14-én indult el a Földről, majd a Csandrajáan–3 augusztus 5-én állt pályára az égitest körül. A déli pólus azért kiemelten fontos – itt próbáltak meg landolni az oroszok is –, mert a tudósok úgy vélik, vízjeget tartalmaz. Ebből oxigént, vizet, valamint a rakéták számára üzemanyagot lehetne előállítani.

A landolás ezen a területen nem egyszerű, mivel sok a kráter, a térség pedig árnyékos. India korábbi küldetése, a Csandrajáan–2 az oroszok Luna-25-jéhez hasonlóan kudarcot vallott.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×