eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Primeval Caveman Wearing Animal Skin Holds Stone Tipped Spear, Stands at the Cave Entrance Looking over Prehistoric Forest Ready to Hunt Animal Preys. Neanderthal Going Hunting in the Jungle
Nyitókép: gorodenkoff/Getty Images

Így vette át Európát a homo sapiens sapiens: meglepő részletek egy kutatásból

12 ezer év kellett ahhoz, hogy ki tudják szorítani a neandervölgyit Európából egy friss, ám ellentmondásos kutatás eredménye szerint.

Három próbálkozás kellett ahhoz, hogy a modern ember benépesítse Európát: a folyamat 54 ezer éve indult és 42 ezer éve ért véget Rhone-völgyi barlangok vizsgálata alapján - írja a The Guardian.

"Az első két próba kudarcot vallott, de a harmadik, 42 ezer évvel ezelőtt sikerrel járt" - mondta Ludovic Slimak, a Toulouse-i Egyetem munkatársa, aki a franciaországi ásatásokat vezeti. "Ezt követően a modern emberek vették át a hatalmat Európában. A kontinensen kifejlődött neandervölgyiek kihaltak".

A csoport kutatása, amelyet a Plos One című folyóiratban tettek közzé, ellentmondásos, mert azt sugallja, hogy fajunk betelepülése Európába mintegy 12 ezer évig tartott. A modern embernek a kontinensre való bejutása hosszadalmas folyamat volt, amely magában foglalta a Földközi-tenger mentén való utazást, mielőtt őseink a Rhone-völgyön észak felé vették volna az irányt.

A tanulmány azért is vitatott, mert megkérdőjelezi a Közép-Franciaországban feltárt egyik legfontosabb őskori kőszerszámiparág eredetét. A châtelperroni szerszámokat arról a faluról nevezték el, melyben rájuk találtak a XIX. században. Az eszközöket, melyeknek pengéje elegáns, karcsú, szerkezet pedig kifinomult, eddig a neandervölgyieknek tartotta a tudósok többsége. Ezek a kutatók szerint az eszközök azt mutatják, hogy a neandervölgyiek fejlett szerszámkészítésre és összetett viselkedésre voltak képesek.

Slimak szerint azonban ezek a modern ember keze munkái.

"Mivel hasonlítanak a Közel-Keleten készült kőszerszámokhoz, arra következtetünk, hogy a homo sapiens sapiens hozta őket oda, amikor Európába költözött" - fogalmazott. Chris Stringer professzor, a londoni Természettudományi Múzeum szakembere szerint ez vitákat kiváltó kijelentés.

Slimak korábbi tanulmányaiban azt is állította, hogy a modern ember, aki körülbelül 60 ezer évvel ezelőtt jelent meg először Európában, íjakkal és nyilakkal lehetett felfegyverkezve. Ez a technológia - amely lehetővé teszi a vadászok számára, hogy távolról, önmaguk veszélyeztetése nélkül öljenek - létfontosságú előnyt jelenthetett a jövevényeknek a helyi neandervölgyiekkel szemben.

Kérdés ugyanakkor, hogy ha ennyi előnye volt a neandervölgyihez képest, akkor miért nem járt sikerrel a homo sapiens sapiens első és második próbálkozása?

Slimak szerint a létszám az ok: első alkalommal százan érkezhettek mindössze, ami kevésnek bizonyult.

Állítja ugyanakkor, hogy a homo sapiens sapiens és a neandervölgyi közt jó kapcsolat volt.

A harmadik hullámban aztán már elegen érkeztek.

"Elkezdtek szociális hálózatokat építeni, de nem a neandervölgyiekkel, hanem a homo sapiens sapiens egyes kis különálló csoportjaival, hogy egy hatalmas hálózatot építsenek ki egész Európában. És végül is ez indította el a neandervölgyiek hanyatlását Európában" - vélekedett a kutató.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×