eur:
394.92
usd:
363.19
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Svante Pääbo svéd genetikus egy neandervölgyi ember csontvázával a lipcsei Max Planck Evolúciós Antropológiai Intézetben tartott sajtótájékoztatón 2022. október 3-án. Pääbo az evolúciós genetika területén elért eredményeiért a mai napon elnyerte az idei orvosi-élettani Nobel-díjat.
Nyitókép: MTI/EPA/Hannibal Hanschke

A friss Nobel-díjas megmutatta, mennyi neandervölgyi él bennünk

Svante Pääbónak sikerült összeállítani a régen kihalt emberfélék teljes genomját.

Miként azt korábban az Infostart is megírta, a Svéd Királyi Akadémia bejelentése szerint az idén Svante Pääbónak ítélték az orvosi-élettani Nobel-díjat, az emberi törzsfejlődés és kihalt emberelődök genomjának kutatásáért. A díjazottról és kutatási területéről Szécsényi Nagy Annát, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Archenogenomikai Intézetének igazgatóját kérdeztük.

Az igazgató elmondta, hogy Svante Pääbo svéd származású genetikus, 1955-ben született, orvosi tanulmányokat végzett Uppsalában. PhD-képzése során sejtbiológiával foglalkozott, de már az 1980-as években elkezdett a régészeti genetika, archeogenetika terén kutatni.

„Először múmiákból próbált meg DNS-t kinyerni, majd a 80-as években, amikor felfedezték a polimeráz láncreakciót, ő ennek a jelentőségét, tehát a DNS felszaporíthatóságának a jelentőségét, nagyon hamar felismerte, és elkezdte archaikus mintákból DNS kinyeréshez is használni ezt a technikát. Célul tűzte ki hogy emberféléket fog vizsgálni, neandervölgyi ősemberből szeretett volna DNS-t kinyerni. Először a mitokondrium nevű sejtszervecskékben lévő DNS-állományt sikerült neki kinyerni a neandervölgyi emberekből, majd a 2000-es évek elején elhatározta, hogy teljes neandervölgyi genomokat fog vizsgálni munkacsoportjával közösen, és

2009-ben sikerült is neki újgenerációs módszerekkel teljes neandervölgyi genomokat összeszerelni”

– mondta el a legfontosabbakat az új díjazottról Szécsényi Nagy Anna. Hozzátette, hogy egy másik nagyon fontos eredménye a gyeniszovai ősember genetikai felfedezése.

Mind a gyeniszovai ősemberek, mind a neandervölgyiek kutatása rendkívül fontos volt az ember evolúciójának a megértéséhez.

„Megtudtuk Pääbo és munkacsoportjai vizsgálatai révén, hogy a neandervölgyi és a gyeniszovai ember még itt élt Eurázsiában, amikor a homo sapiens megérkezett Afrikából, és keveredtek egymással ezek az emberfélék. A mai Európán kívüli emberekben mintegy kétszázaléknyi neandervölgyi DNS-t találunk, a mai napig bennünk élnek a neandervölgyiek. A gyeniszovaiak pedig a mai kelet-ázsiai, délkelet-ázsiai emberekben találhatók meg,

a pápuákban az öt százalékot is eléri a gyeniszovai ős”

– magyarázta az igazgató.

Azt is vizsgálták, hogy mit örököltünk tőlük, és azok milyen evolúciós előnyökkel jártak.

Minél régebbről származó DNS-eket próbálnak kutatni, a lelőhelyeket, a barlangokat is vizsgálják – mondta Szécsényi Nagy Anna.

De van igen aktuális irány is.

„A másik út, amin haladnak az orvosi genetikával karöltve, a különböző előnyökkel vagy éppen hátrányokkal járó génváltozatok kutatása és megértése – mondta a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Archenogenomikai Intézetének igazgatója. – Ilyen például a koronavírus-járvány alatt intenzíven kutatott koronavírus okozta megbetegedésre való hajlam vagy éppen ellenállóképességgel összefüggésbe hozható régiók, tehát a genom bizonyos régiói kutatása, és azok összevetése a neandervölgyi genommal.”

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×