eur:
385.65
usd:
356.16
bux:
69246.47
2024. május 24. péntek Eliza, Eszter
Svante Pääbo svéd genetikus egy neandervölgyi ember csontvázával a lipcsei Max Planck Evolúciós Antropológiai Intézetben tartott sajtótájékoztatón 2022. október 3-án. Pääbo az evolúciós genetika területén elért eredményeiért a mai napon elnyerte az idei orvosi-élettani Nobel-díjat.
Nyitókép: MTI/EPA/Hannibal Hanschke

A friss Nobel-díjas megmutatta, mennyi neandervölgyi él bennünk

Svante Pääbónak sikerült összeállítani a régen kihalt emberfélék teljes genomját.

Miként azt korábban az Infostart is megírta, a Svéd Királyi Akadémia bejelentése szerint az idén Svante Pääbónak ítélték az orvosi-élettani Nobel-díjat, az emberi törzsfejlődés és kihalt emberelődök genomjának kutatásáért. A díjazottról és kutatási területéről Szécsényi Nagy Annát, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Archenogenomikai Intézetének igazgatóját kérdeztük.

Az igazgató elmondta, hogy Svante Pääbo svéd származású genetikus, 1955-ben született, orvosi tanulmányokat végzett Uppsalában. PhD-képzése során sejtbiológiával foglalkozott, de már az 1980-as években elkezdett a régészeti genetika, archeogenetika terén kutatni.

„Először múmiákból próbált meg DNS-t kinyerni, majd a 80-as években, amikor felfedezték a polimeráz láncreakciót, ő ennek a jelentőségét, tehát a DNS felszaporíthatóságának a jelentőségét, nagyon hamar felismerte, és elkezdte archaikus mintákból DNS kinyeréshez is használni ezt a technikát. Célul tűzte ki hogy emberféléket fog vizsgálni, neandervölgyi ősemberből szeretett volna DNS-t kinyerni. Először a mitokondrium nevű sejtszervecskékben lévő DNS-állományt sikerült neki kinyerni a neandervölgyi emberekből, majd a 2000-es évek elején elhatározta, hogy teljes neandervölgyi genomokat fog vizsgálni munkacsoportjával közösen, és

2009-ben sikerült is neki újgenerációs módszerekkel teljes neandervölgyi genomokat összeszerelni”

– mondta el a legfontosabbakat az új díjazottról Szécsényi Nagy Anna. Hozzátette, hogy egy másik nagyon fontos eredménye a gyeniszovai ősember genetikai felfedezése.

Mind a gyeniszovai ősemberek, mind a neandervölgyiek kutatása rendkívül fontos volt az ember evolúciójának a megértéséhez.

„Megtudtuk Pääbo és munkacsoportjai vizsgálatai révén, hogy a neandervölgyi és a gyeniszovai ember még itt élt Eurázsiában, amikor a homo sapiens megérkezett Afrikából, és keveredtek egymással ezek az emberfélék. A mai Európán kívüli emberekben mintegy kétszázaléknyi neandervölgyi DNS-t találunk, a mai napig bennünk élnek a neandervölgyiek. A gyeniszovaiak pedig a mai kelet-ázsiai, délkelet-ázsiai emberekben találhatók meg,

a pápuákban az öt százalékot is eléri a gyeniszovai ős”

– magyarázta az igazgató.

Azt is vizsgálták, hogy mit örököltünk tőlük, és azok milyen evolúciós előnyökkel jártak.

Minél régebbről származó DNS-eket próbálnak kutatni, a lelőhelyeket, a barlangokat is vizsgálják – mondta Szécsényi Nagy Anna.

De van igen aktuális irány is.

„A másik út, amin haladnak az orvosi genetikával karöltve, a különböző előnyökkel vagy éppen hátrányokkal járó génváltozatok kutatása és megértése – mondta a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Archenogenomikai Intézetének igazgatója. – Ilyen például a koronavírus-járvány alatt intenzíven kutatott koronavírus okozta megbetegedésre való hajlam vagy éppen ellenállóképességgel összefüggésbe hozható régiók, tehát a genom bizonyos régiói kutatása, és azok összevetése a neandervölgyi genommal.”

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A merénylet árnyékában: kiderült, ki nyerné most az EP-választást Szlovákiában

Robert Fico szlovák miniszterelnök pártja, a Smer nyerné a Szlovákiában június 8-ára kiírt európai parlamenti választásokat az Ipsos szerint. A felmérés már a miniszterelnök ellen május 15-én elkövetett merénylet után adott válaszokat is tartalmazza. A Magyar Szövetség 4,8 százalékos eredménnyel nem tudna képviselőt juttatni Brüsszelbe.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.24. péntek, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
Vlagyimir Putyin tárgyalna a háború lezárásáról, tisztogatás Moszkvában - Híreink az ukrajnai háborúról pénteken

Vlagyimir Putyin tárgyalna a háború lezárásáról, tisztogatás Moszkvában - Híreink az ukrajnai háborúról pénteken

Oroszország tegnap önkényesen navigációs bójákat távolított el az észt-orosz határon. Lengyelország fontolgatja, hogy saját légvédelmi eszközeivel elkezdi lelőni az orosz rakétákat Ukrajna felett. Az orosz hadsereg három szektorban is nyomul előre. Az FSzB megvádolta Ukrajnát azzal, hogy ők követték el a Crocus City Hall elleni terrormerényletet. Vlagyimir Putyin orosz elnök bennfentesek szerint már komolyan lezárná a háborút. Az orosz védelmi minisztériumban folytatódik a tisztogatás. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×