eur:
394.96
usd:
363.43
bux:
0
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: Facabook/Ökoturisztikai Központ Gemenc

Metszőollóra fel: most még nem bántjuk a madarakat a bokor- és fanyírással

A költési időszak kezdete előtt, az év első három hónapjában kellene elvégezni azokat a természetvédelmi szempontból érzékeny munkákat, amelyek áprilistól tilosak, mert veszélyt jelentenek az állatokra, a biológiai sokféleségre. Részletek a madártani egyesület szóvivőjétől.

Még a költési időszak előtt, március végéig kellene elvégezni számos, természetvédelmi szempontból érzékeny munkát. A nem megfelelő ütemezés miatt évről évre visszatérő természet- és állatvédelmi témákról a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője, Orbán Zoltán beszélt az InfoRádióban.

"A lakott területek énekesmadarainak a legkorábbi fészkeiben április első hetében már megjelennek a tojások. Ez azt jelenti, hogy

a nagyon korán fészkelők, a feketerigók, a széncinegék március közepén már elkezdhetnek fészket építeni,

és alapvetően áprilisban fut fel a költési szezon. Most tehát még van időnk, de a költés előtt szükséges munkálatokat ez idő tájt kellene elvégezni" – részletezte Orbán Zoltán.

Az egyik legnagyobb gondot továbbra is a fák és bokrok kivágása jelenti.

"Szinte mindig ismétlődő vagy jól tervezhető munkákról van szó. Tehát amikor felnőnek az utcai fák a villanyvezetékekhez, és ezeket vissza kell vágni három-öt évente, ez egy rendkívül jól tervezhető tevékenység. Amikor fákkal kell dolgozni egy parkban, szintén. Más probléma az építkezés, amely adott esetben négy-öt évig is eltart: még mindig óriási gondot jelent, hogy a kivitelezők megvárják az április-május-júniust, és akkor esnek neki a fáknak, bokroknak, ami természetvédelmi szempontból már rossz, hiszen ekkor már költeni kezdenek a madarak, arról nem is beszélve, hogy

a növényeknek sem jó az, ha a nedvkeringés elindulása, a lombfakadás után kezdik el nagy sebeket vágva rajtuk a visszametszést."

Fontos tudni azt is, hogy a fokozottan védett fehér gólyák sérült vagy a villanyoszlopokon lévő fészkeinek magasító kosárra emeléséhez csak a költési időn kívül – jelen esetben március 31-ig – lehet engedélyt kapni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×