eur:
392.84
usd:
363.69
bux:
65938.65
2024. február 29. csütörtök Elemér
Nyitókép: YouTube/kormany.hu

Merkely Béla szerint a járvány miatt versenyelőnybe került az SE

Míg a legtöbb egyetemen romlott, addig a Semmelweis Egyetem (SE) 30 százalékkal növelte tudományos teljesítményét a koronavírus-járvány alatt - mondta az intézmény rektora csütörtök reggel az M1 televízióban annak apropóján, hogy a világ legjobb 250 egyeteme közé került az SE a Times Higher Education (THE) világrangsora szerint.

Merkely Béla elmondta, hogy a rangsorban a világ 28 ezer egyeteme közül a legjobb 1800-at vizsgálják, és hagyományosan öt terület - oktatási környezet, kutatás, idézettség, az üzleti partnerektől származó kutatás-fejlesztési bevételeket magukban foglaló ipari bevételek és nemzetközi orientáció - mutatói alapján mérik az intézményeket.

Hozzátette, hogy a koronavírus-járvány alatt is sikerült növelni például a tudományos teljesítményüket, míg

a többi egyetem jellemzően visszaesett például a távmunka miatt.

A rangsorról azt közölte, ahhoz, hogy a legjobb 250 egyetem között szerepeljen a Semmelweis Egyetem, bizonyos mutatókban a legjobb 10 között kell, hogy legyen. Hozzáfűzte, nagyon magas például az intézményből kikerülő publikációk idézettsége.

"A Semmelweis Egyetem oktatási színvonala, kutatási teljesítménye és betegellátási aktivitása példamutató" - fogalmazott a Merkely Béla.

Az intézmény szerdai közleményéből kiderült, hogy az SE a legtöbb indikátorban javítani tudott, legjelentősebbet az idézettség és a kutatás terén. Az Európai Unió tagállamai között a Semmelweis Egyetem a 64. helyen áll, jellemzően német, francia és belga egyetemek előzik meg a listán - tudatták.

Címlapról ajánljuk
Oroszország-kutató: Vlagyimir Putyin már a 2030-ig tartó elképzeléseit vázolta

Oroszország-kutató: Vlagyimir Putyin már a 2030-ig tartó elképzeléseit vázolta

Vlagyimir Putyin orosz elnök szokásos évértékelő beszéde inkább a közelgő elnökválasztás előtti kampányesemény volt, amelynek hangulata sokkal kevésbé volt fenyegető a nyugati hatalmaknak, mint egy évvel korábban – értékelt Vigóczki Máté Oroszország-kutató
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.01. péntek, 18:00
Kandrács Csaba
a Magyar Nemzeti Bank alelnöke
Nagy a verseny a dolgozókért, ma már ők kérdeznek az interjúkon?

Nagy a verseny a dolgozókért, ma már ők kérdeznek az interjúkon?

Tíz évvel ezelőtt egy állásinterjú még úgy nézett ki, hogy a munkáltató interjúztatta a jelöltet, most sokszor előfordul – főleg a magasan képzett munkaerőnél –, hogy inkább az állásra jelentkező faggatja a munkaadót. Bár a hazai gazdaság lassulásával enyhült ez a trend, az továbbra is igen erősen jellemzi a hazai munkaerőpiacot – hangzott el a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és PwC Magyarország által szervezett munkaerőpiaci konferencián. A jelenséget az is erősíti, hogy a cégek ma már nem egy lokális, hanem egy globális munkaerőpiacon versenyeznek a megfelelően képzett munkaerőért. Mivel ma már nagyon nehéz magas szintű szaktudással rendelkező szakembereket találniuk a cégeknek, így fontossá vált, hogy a vállalatok megfelelő mentoring rendszerrel rendelkezzenek a minőségi munkaerő kinevelésére.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×