eur:
393.16
usd:
368.4
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Monoclonal antibodies or immunoglobulin fighting against a group of coronavirus or covid cells 3D rendering illustration. Immunity, immune system, immunotherapy, biomedical, biology, medicine concepts. Accurate scientific render and artist vision.
Nyitókép: libre de droit/Getty Images

A gyerekeket jobban fenyegeti az újrafertőződés veszélye

Kevesebb antitest termelődik a gyerekek szervezetében, viszont gyorsabban gyógyulnak fel a koronavírusból – derült ki egy kutatásból.

A koronavírussal fertőzött gyermekek kisebb valószínűséggel termelnek antitesteket a vírus ellen, mint a felnőttek, annak ellenére, hogy a tünetek és a vírus szintje hasonló a szervezetükben – derül ki egy kis létszámmal végzett ausztrál tanulmányból, melyet a Nature ismertet.

A kutatók szerint az eredmények kiegészítik azokat a bizonyítékokat, melyek szerint a gyermekek a koronavírusra adott kezdeti immunválasza erőteljesebb, és gyorsabban átvészelik a fertőzést, de mivel az antitestek fontosak lehetnek az újrafertőződés elleni védekezésben, az eredmények kérdéseket vetnek fel azzal kapcsolatban, hogy milyen immunitás alakul ki bennük.

Fele annyi gyermek termel antitestet, mint felnőtt

A JAMA Network Openben közzétett tanulmány 57, átlagosan 4 éves gyermeket és 51, átlagosan 37 éves felnőttet vizsgált, akik 2020. május 10. és október 28. között voltak koronavírusosak. A résztvevők megbetegedése tünetmentes volt vagy enyhe tünetekkel járt.

A kutatók orr- és torokkenetet vettek a résztvevők vírus-RNS szintjének megmérésére, valamint vérmintát IgG antitestek ellenőrzésére. Megállapították, hogy a gyermekek és a felnőttek vírusterhelése hasonló volt, de a gyermekek mindössze 37 százaléka termelt antitesteket, szemben a felnőttek 76 százalékával. Korábbi tanulmányok szintén eltérő antitestválaszt tapasztaltak a gyerekeknél a felnőttekhez képest.

A veleszületett immunválasz lehet a felelős

A gyerekek azért termelhetnek kevesebb antitestet, mert a felnőtteknél erőteljesebb veleszületett immunválaszuk van – ez a kórokozókkal szembeni védelem első vonala és nem specifikus. A gyermekek jobban reagálhatnak a fertőzésekre azokon a területeken, ahol a kórokozók a szervezetbe jutnak, például a torok vagy az orr útján. Ez azt jelenti, hogy a szervezet gyorsan eltávolítja a vírust, így az

antitesteket termelő adaptív válasz már nem váltódik ki.

Más tanulmányok azt is kimutatták, hogy a gyermekek erősebb és gyorsabb választ adnak a fertőzésre, amiben a veleszületett immunrendszer fontos szerepet játszik. Meyer szerint minél fiatalabb a gyermek, annál valószínűbb, hogy a veleszületett immunrendszere irányítja ezt a választ.

Felmerül az újrafertőződés emelkedett kockázata

Paul Licciardi, a melbourne-i Murdoch Gyermekkutató Intézet immunológusa, az ausztrál tanulmány társszerzője azonban azt mondja, hogy amikor ő és csapata a gyermekek egy kis csoportjánál a veleszületett immunsejteket vizsgálta, nem találtak erősebb választ azoknál, akik nem termeltek antitesteket. Az ausztrál csapat néhány résztvevőnél a vérben lévő immunsejtek szintjét is megmérte. A gyermekeknél alacsonyabb szinteket találtak az antitesteket termelő memória B-sejtek és memória T-sejtek bizonyos osztályaiban, mint a felnőtteknél.

Ez arra utal, hogy a gyerekek kevesebb adaptív immunválaszt adnak, amely célzottabb, és immunmemóriát hoz létre.

A kutatócsoport attól tart, ha a gyerekek kevésbé erőteljes adaptív immunválaszt adnak, az az újrafertőződés kockázatának teheti ki őket. A kutatás ugyanakkor a korai változatokra vonatkozik és messzemenő következtetések levonására nem alkalmas.

Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×