eur:
378.63
usd:
348.02
bux:
58010.99
2023. december 2. szombat Melinda, Vivien
Boxes of Pfizer Inc.s Paxlovid antiviral medication arranged in a warehouse in Shoham, Israel, on Jan. 18, 2022. A fourth dose of the Pfizer-BioNTech vaccine was insufficient to prevent infection with the omicron variant of Covid-19, according to preliminary data from a trial in Israel released Monday. Photographer: Kobi Wolf/Bloomberg via Getty Images
Nyitókép: Kobi Wolf/Bloomberg/Getty Images

Zöld utat kapott az EU-ban a Pfizer koronavírus-tablettája

Három ország már vásárolt is a feltételekkel jóváhagyott szerből.

Jóváhagyta az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) csütörtökön a Pfizer által fejlesztett Covid-elleni tabletta forgalmazását az unió területén, de ezt az engedélyt feltételekhez kötötte. A Paxlovid nevű szerrel a magas kockázati csoportba eső felnőttek kezelhetők - írta meg a Reuters híre alapján a hvg.hu.

Egyelőre csak néhány uniós ország vásárolt, köztük van Olaszország, Belgium és Németország.

Mint arról az Infostart is beszámolt, 88 százalékos hatékonyságúnak mérték a Pfizer gyógyszerét. A Paxlovidja egy proteáz-inhibitor, amely blokkolja egy olyan enzim termelődését, amelyre a koronavírusnak a szaporodáshoz van szüksége. A gyógyszerben egy ritonavir nevű antivirális szer is megtalálható, amelyet eddig a HIV kezelésében használtak.

Egy másik szer, az amerikában már engedélyezett Merck-féle pirulák engedélyezése is folyamatban van az unióban, azonban lassan, mert egy korábbi vizsgálat szerint nem bizonyultak elég hatékonynak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.04. hétfő, 18:00
Nagy Márton
gazdaságfejlesztési miniszter
Egyszer már sikerült legyőzni az adósság rémét, de most sokkal nehezebb helyzetben van a világ

Egyszer már sikerült legyőzni az adósság rémét, de most sokkal nehezebb helyzetben van a világ

A masszív fiskális politikai támogatás a 2007/8-as pénzügyi válság után és a 2020/21-es koronavírus-válság a második világháború óta nem látott szintre növelte az államadósság-rátákat világszerte. A magas adósság csapdájából ki lehet törni, ezt mutatják a történelmi tapasztalatok. A Commerzbank elemzője összegyűjtötte, mit tanulhatnak a mai kormányok a múlt tapasztalataiból. Az elemzés nem sok jót ígér: a siker múltban fennálló feltételei közül most egyik sem tűnik reálisnak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. december 2. 15:18
×
×
×
×