eur:
394.2
usd:
365.02
bux:
65570.08
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Boxes of Pfizer Inc.s Paxlovid antiviral medication arranged in a warehouse in Shoham, Israel, on Jan. 18, 2022. A fourth dose of the Pfizer-BioNTech vaccine was insufficient to prevent infection with the omicron variant of Covid-19, according to preliminary data from a trial in Israel released Monday. Photographer: Kobi Wolf/Bloomberg via Getty Images
Nyitókép: Kobi Wolf/Bloomberg/Getty Images

Zöld utat kapott az EU-ban a Pfizer koronavírus-tablettája

Három ország már vásárolt is a feltételekkel jóváhagyott szerből.

Jóváhagyta az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) csütörtökön a Pfizer által fejlesztett Covid-elleni tabletta forgalmazását az unió területén, de ezt az engedélyt feltételekhez kötötte. A Paxlovid nevű szerrel a magas kockázati csoportba eső felnőttek kezelhetők - írta meg a Reuters híre alapján a hvg.hu.

Egyelőre csak néhány uniós ország vásárolt, köztük van Olaszország, Belgium és Németország.

Mint arról az Infostart is beszámolt, 88 százalékos hatékonyságúnak mérték a Pfizer gyógyszerét. A Paxlovidja egy proteáz-inhibitor, amely blokkolja egy olyan enzim termelődését, amelyre a koronavírusnak a szaporodáshoz van szüksége. A gyógyszerben egy ritonavir nevű antivirális szer is megtalálható, amelyet eddig a HIV kezelésében használtak.

Egy másik szer, az amerikában már engedélyezett Merck-féle pirulák engedélyezése is folyamatban van az unióban, azonban lassan, mert egy korábbi vizsgálat szerint nem bizonyultak elég hatékonynak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Korrigál a forint

Korrigál a forint

Csütörtökön kezdetben az euróval és a dollárral szemben is gyengült a forint, utóbbival szemben nagyobb mértékben, később azonban valamelyest korrigált a magyar fizetőeszköz. Ma megjelent a Magyar Nemzeti Bank Inflációs jelentése, amelyben többek között azt írták, hogy a forint gyengélkedése és a szolgáltató cégek visszatekintő árindexálása is hozzájárul ahhoz, hogy a 3%-os inflációs  célt csak 2025-ben éri el a jegybank.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×