eur:
388.83
usd:
359.56
bux:
66272.48
2024. február 23. péntek Alfréd
Nyitókép: Pexels

Egyre többet tudni az új, Magyarországra is érkező Covid-tablettáról

A kórházba nem került fertőzötteknek a tünetek megjelenése után 5 napon belül kezdve, 5 napon át kell szedniük. Kérdés, hogyan lesz hozzáférhető. A részleteket Mátyus Péter gyógyszerkutató mondta el az InfoRádióban.

Engedélyezte az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) az első, szájon át bevehető koronavírus elleni gyógyszer használatát az Európai Unióban. "A készítményt az első tünetek megjelenése után kell szedni, és nem helyettesíti az oltást" - hangsúlyozta az InfoRádiónak Mátyus Péter gyógyszerkutató, az MTA doktora.

Egy ideig két koronavírus elleni készítményről volt szó.

"A molnupiravir és a paxlovid azért jelentett nagy előrelépést a kutatás-fejlesztés szempontjából, mert ezek orális alkalmazással is hatásos készítmények. A preklinikai és klinikai vizsgálatok ezt alátámasztották, és ennek nyomán először az Egyesült Államokban a gyógyszerhatóság (FDA) úgynevezett veszélyhelyzeti alkalmazási engedélyt adott mind a két szer számára" - ecsetelte Mátyus Péter.

A szerekkel kapcsolatos várakozás az volt, hogy megakadályozzák a kockázati csoportokba tartozók súlyos állapotba kerülését.

Ezek után döntött az EMA az egyik szer engedélyezéséről, és egy

"feltételes piacosítási engedélyezéssel bocsátották útjára a paxlovidot"

- közölte.

Aláhúzta, az amerikai publikációk részletesen kitérnek arra, hogy a paxlovid alkalmazása mivel járt oltott és oltatlan páciensek esetében, és az omikronnal szembeni hatásosságát a molnupiravirnak és a paxlovidnak, de a remdesivirnek is igazolták.

A szabályok szerint a paxlovid már Magyarországon is elvileg hozzáférhető, hogy a gyakorlatban ez mikor fog megtörténni, az szerinte attól fog függni, "hogy hogyan áll rendelkezésre" a szer.

"A tünetek megjelenését követően 5 napon belül kell alkalmazni, szájon át bevéve, rövid ideig, összesen 5 napig, és nem hospitalizált betegeken. Csak igazoltan covidos betegek kaphatják" - mondta még Mátyus Péter.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Berlin is támogatja Mark Rutte NATO-főtitkári jelölését – de ez még kevés

Berlin is támogatja Mark Rutte NATO-főtitkári jelölését – de ez még kevés

Növekszenek a leköszönő holland miniszterelnök, Mark Rutte esélyei arra, hogy a hivatalából októberben távozó Jens Stoltenberget váltsa a NATO főtitkári tisztségében. Washington és London után Berlin is hivatalosan bejelentette, hogy a holland jobboldali liberális politikus jelölését támogatja. Az új főtitkár megválasztásához ugyanakkor szükség van valamennyi tagállam támogatására.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.23. péntek, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
MNB: 2024 első felében javulhatnak a bankrendszer konjunkturális kilátásai

MNB: 2024 első felében javulhatnak a bankrendszer konjunkturális kilátásai

Az MNB 2024 januárjában ismét lefolytatta Banki Konjunktúrafelmérését. A válaszok alapján a bankrendszer 2023 második felében összességében a konjunktúra enyhe romlását tapasztalta. A bankok szerint a működési költségek emelkedése, a nemzetközi makrogazdasági környezet, az ügyfélkockázatok, a hitelkereslet, illetve a szabályozói környezet alakulása is negatívan hatott. Ezt részben ellensúlyozta a piaci verseny fokozódása, a hazai makrogazdasági környezet és a forrásokhoz való hozzáférés. A következő félévre a verseny, a hazai és nemzetközi makrogazdasági környezet, a hitelkereslet és a források elérhetősége tekintetében is javuló konjunktúrát várnak a bankok, így 2021 vége óta először ismét pozitívba fordulhat az index értéke - közölte honlapján a jegybank.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×