eur:
378.63
usd:
348.02
bux:
58010.99
2023. december 2. szombat Melinda, Vivien
Prescription medication is strewn about, with pill bottles in the deep background.
Nyitókép: Darwin Brandis/Getty Images

Kisokos: így működnek a koronavírus-gyógyszerek

A Merck és a Pfizer tablettái a súlyos megbetegedések kialakulásának megelőzésére alkalmasak, eltérő hatékonysággal: a gyógyszerek ugyanakkor nem mindenkinél használhatók és hozzájutni sem egyszerű jelenleg.

A kétfajta gyógyszer hatékonysága eltérő, de nem is ugyanazon a működési elven alapul hatásmechanizmusuk: a Pfizer Paxlovidja úgynevezett proteáz-inhibitor, amely blokkolja egy olyan enzim termelődését, amelyre a koronavírusnak a szaporodáshoz van szüksége. A gyógyszerben egy ritonavir nevű antivirális szer is megtalálható, amelyet eddig a HIV kezelésében használtak.

A Merck szere ezzel ellentétben egy nukleozid analóg gyógyszer, amely a vírus szaporodását gátolja. Mutációkat illeszt be a vírusba, amelyek egy idő után olyan szinten teszik lehetetlenné működését, hogy megáll a szaporodás. A MedicalXpress cikke szerint a közös a két szerben a szedés: öt napon át kell bevenni őket, napi két alkalommal.

Mindkettő másnak lehet jó

A klinikai kísérletek a Pfizer szere esetében 88, míg a Merckénél 30 százalékos hatékonyságot mutattak a súlyos megbetegedés és a halálozás megelőzésére. Az utóbbit ugyanakkor szűkebb csoport kaphatja csak majd: a lehetséges mellékhatások miatt

várandósoknak nem ajánlják,

illetve az utolsó adag bevételét követően nőknek négy napig, míg férfiaknak három hónapig ajánlják, hogy védekezzenek a teherbeesés ellen.

A Paxlovid további előnye lehet, hogy 18 év alattiaknak is adható, ugyanakkor alkalmazása esetén a májenzimekre is gyakorolhat hatást, ezért a súlyos máj- vagy vesebetegeknek nem ajánlják szedését. Azon gyógyszerek sora, amelyek mellett nem szedhető, elég hosszú. Mindkét szer esetében egyedi mérlegelés kérdése, hogy ki kaphatja meg.

A szedés azonos

Mindkettőt a tünetek megjelenését követő öt napon belül kell elkezdeni szedni, tehát csak azok tudják majd használni őket, akik azonnal teszteltetnek, ha úgy érzik, fenyegeti őket a megbetegedés veszélye. A vírus szaporodása az első napokban zajlik: 10-11 nap elteltével már nincs mit megakadályozniuk a gyógyszereknek.

További szereken dolgoznak

A két gyógyszer mellett van még olyan eszköz, amely a jövőben reménysugarat jelenthet azoknak, akik elkapják a fertőzést: az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala nemrégiben megadta a sürgősségi felhasználási engedélyt az Evusheld nevű gyógyszernek is, amely monoklonális antitestek kombinációjaként védelmet nyújthat a mérsékelten vagy súlyosan legyengült immunrendszerrel rendelkező emberek számára.

Az antitestkészítmény két injekcióban hat hónapos védelmet nyújthat azoknak az embereknek, akiknek immunrendszere valószínűleg nem reagálna a vakcinára. Emellett immunmodulátorokat is tanulmányoznak, melyek a kórházakban kezeltek túlélését segíthetik.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Nyilatkozatok - Dibusz Dénes: nem lenne meglepetés a továbbjutásunk
Labdarúgás, Eb-2024 - sorsolás után

Nyilatkozatok - Dibusz Dénes: nem lenne meglepetés a továbbjutásunk

A magyar labdarúgó-válogatott Eb-kijutásban kulcsszerepet vállaló kapusa amondó, nem gyilkos a szombati, hamburgi sorsoláson kialakult német, magyar, skót, svájci csoport a 2024-es labdarúgó-Eb-re. Nagy Ádám szerint "abszolút van keresnivalónk", de nem szabad elkiabálni semmit. Marco Rossi szerint Svájc, Skócia és Magyarország hármasa közül bármelyik bármelyiket megverheti a továbbjutó helyekért zajló küzdelemben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.04. hétfő, 18:00
Nagy Márton
gazdaságfejlesztési miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. december 2. 15:18
×
×
×
×