eur:
392.3
usd:
366.18
bux:
66800.76
2024. április 26. péntek Ervin
2020. november 9-én közreadott kép a Pfizer multinacionális gyógyszergyártó cég logójáról a vállalat New York-i székházában 2015. november 23-án. A  Pfizer és a német Biontech közös közleménye szerint kilencven százalékban hatásos lehet az általuk kifejlesztett kísérleti oltóanyag a koronavírus ellen, miután befejezték a vakcinával végzett klinikai kísérletek utolsó, harmadik fázisát. Azonban felhívják a figyelmet, hogy ez nem jelenti még azt, hogy küszöbön áll a vakcina tömeges, kereskedelmi forgalmazása.
Nyitókép: MTI/AP/Mark Lennihan

Az emberiség feléhez eljut a Pfizer koronavírus-tablettája

Az amerikai Pfizer cég megállapodást kötött arról, hogy a koronavírus ellen kifejlesztett, szájon át szedhető gyógyszerének gyártását engedélyezi a világ 95 országában – tudatta a vállalat.

Közleménye szerint a Paxlovid pirula gyártási licencét átadja az ENSZ által támogatott, genfi központú gyógyszerszabadalmi alapnak, a Medicines Patent Poolnak (MPP), amely azután továbbítja az engedélyezést gyógyszergyáraknak. A szerződés ugyanakkor kizár egyes népes, a koronavírus-járványt súlyosan megszenvedő országokat – például Brazíliát – abból, hogy saját lakosságuknak gyárthassák a Paxlovidot, a gyógyszert kizárólag exportra termelhetik.

Az MPP egyik vezetője, Esteban Burrone jelentősnek értékelte a szerződést, amely

több mint 4 milliárd ember számára teheti elérhetővé a gyógyszert.

Kiemelte a gyorsaság fontosságát, nevezetesen, hogy a Paxlovid általános gyógyászati alkalmazását ugyan még nem engedélyezték sehol, ám hónapokon belül meg tudják kezdeni termelését gyógyszergyárak. Hozzátette azonban, hogy a szerződés a Pfizerrel nem lesz mindenkinek az ínyére, mert ugyan nagyon fontos, hogy hozzáférést biztosítson az MPP a gyógyszerhez, de közben védenie kell a Pfizer üzleti érdekeit is.

Az Orvosok Határok Nélkül nemzetközi szervezet nem üdvözölte a szerződést, mi több, "lelketlennek" minősítette, hogy nem az egész világra szóló az engedélyezés, megemlítve Kínát, Argentínát és Thaiföldet mint a gyártási engedélyből kizártakat.

A Pfizer november elején tudatta, hogy befejezte a SARS-CoV-2 koronavírus okozta betegség, a Covid-19 elleni, szájon át szedhető gyógyszerének klinikai tesztelését, miután a vizsgálatok alapján a Paxlovid 89 százalékban csökkenti a kórházba kerülés vagy az elhalálozás kockázatát a koronavírus-fertőzéstől azoknál, akiknél fennáll a betegség súlyos lefolyásának kockázata.

Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×