INFORÁDIÓ
2022. augusztus 19. péntek
Huba

koronavírus

vuhan

kína

amerika

Corona Virus mutation with DNA - covid-19 illustration with dark blue cell background

Kiderült - Új koronavírus létrehozására készültek a kutatók a pandémia előtt

Infostart

Kiszivárgott dokumentumok tanúsága szerint kínai és amerikai szakemberek terveztek együtt dolgozni egy mesterségesen megalkotott koronavíruson.

Egy 2018-as támogatási kérelemben olvasható az ötlet, melyet az Amerikai Védelmi Kutatási Projektek Ügynökségének (DARPA) nyújtottak be. A Daily Mail cikke szerint a pályázati anyagban egymáshoz hasonlító koronavírusok genetikai anyagának keverésével szándékoztak egy vadonatúj koronavírus-törzset létrehozni.

Ezzel a módszerrel olyan vírust lehet létrehozni, melynek nincsen egyértelmű őse: ehhez minimum 99,98 százalékos egyezés szükséges egy másik törzzsel. Az új koronavírus jelenleg ismert legközelebbi rokona,

a laoszi Banal-52 esetében 96,8 százalékos az egyezés.

A projekt nem kapott támogatást a DARPA-tól, a Vuhani Virológiai Intézet vírustörzs-adatbázisát pedig 18 hónappal később offline módba tették, így kívülről már senkinek nem lehet rálátása arra, min dolgoztak a laborban, amelynek munkatársai tagadják, hogy közük lenne az új koronavírus létrejöttéhez.

Oltás miatt kutattak volna

A dokumentumot, melynek létezéséről elsőként a Telegraph számolt be a Drastic, a pandémia kezdetét vizsgáló csoporttól kapott anyagok alapján,

Peter Daszak zoológus nyújtotta be,

aki később a WHO a koronavírus eredetét vizsgáló kutatócsoportjának tagjaként utazott Vuhanba. A pályázatban a Daszak vezette Daszak EcoHealth Alliance, a Vuhani Virológiai Intézet, az Észak-Karolinai Egyetem és a szingapúri Duke NUS kérte közösen a támogatást.

Szakértők szerint a törzs létrejötte egy olyan vakcina kutatását támogathatta volna, amely több koronavírustörzs ellen is képes lehetett volna védelmet nyújtani.

Támogattak hasonló kutatást

Mint arra a közelmúltban fény derült, hasonló kutatást támogatott az Amerikai Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézete: 2014-ben ötéves ösztöndíjat ítélt meg a EcoHealth Alliance számára összesen 3,3 millió dollár értékben denevérekben előforduló koronavírusok kutatására.

A pályázatban szerepelt, hogy a kutatásnak egyértelmű rizikója van abban, hogy a rajta dolgozók a laborban ki lehetnek téve a SARS-nak vagy más koronavírusoknak.

A megítélt összeget a Vuhani Virológia Intézetnek juttatta el az EcoHealth Alliance. Azt ugyanakkor tagadja a Nemzeti Egészségügyi Intézet, hogy funkciónövelő kutatásokat végeztek volna ennek a programnak a keretében.

Funkciónövelésnek azt nevezik, amikor egy organizmust a kutatók szándékosan változtatnak meg annak érdekében, hogy új funkciókat nyerjen el, vagy hogy egy teóriát próbálhassanak ki rajta. Ez az emberi vírusokat könnyebb terjedéshez segítheti vagy halálosabbá teheti.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: peterschreiber.media/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018