eur:
393.02
usd:
366.42
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Az amerikai Allergiás és Fertőző Betegségek Országos Intézetében (NIAID) készült, és az amerikai Országos Egészségügyi Intézetek (NIH) által elérhetővé vált, dátumozatlan elektronmikroszkópos, utószínezett kép a SARS-CoV-2 nevű koronavírusról (zöld), és a kórokozó által megtámadott, pusztuló, morfológiai elváltozást mutató emberi sejtekről. A világjárványt okozó vírus mintáját egy betegtől vették.
Nyitókép: MTI/EPA/NIAID/NIH

Tudományos szenzáció: fordulhat a kocka a koronavírusok elleni küzdelemben

Az elmúlt évtizedek nagyszerű tudományos eredményei most egy új irányt hozhatnak a koronavírusok elleni hosszú távú harcban – derült ki a Nature című vezető amerikai tudományos folyóiratban nemrég megjelent publikációból. Az InfoRádiónak nyilatkozó virológus szerint a vírusok végső legyőzésének lehetőségével kecsegtet a technológia.

Kevesen tudják, de a koronavírusok egy igen nagy víruscsalád, amely tagjai a tengeri emlősöktől a madarakon át a denevérekig, és természetesen az emberekben is – eddig szám szerint hét különböző – ismertek. Tehát a SARS-CoV-2 vírus, amellyel az emberiség momentán küzd, csupán egy tagja ennek a hatalmas családnak – fogalmazott az InfoRádióban Kemenesi Gábor virológus.

A szakember kifejtette: az elmúlt húsz év során folyamatosan „érkeztek” emberi koronavírusok, a mostani a sorban a harmadik – a 2002-es SARS és a rá tíz évvel megjelent közel-keleti légúti koronavírus után –, amely súlyos megbetegedést képes okozni. Mindez tehát azt vetíti előre, hogy a jövőben is várhatóak újabb koronavírusok hasonló mintázatok alapján. Az eddigi vakcinatechnológiák, köztük a mostani is, egyszerre azonban csak egy koronavírus ellen képesek védelemét kialakítani.

Ugyanakkor, a Nature folyóiratban megjelent publikációban leírtak egy olyan „tudományos szenzációnak minősülő” új technológiát irányoznak elő, azt a jövőképet, lehetőséget festik föl, hogy megtalálták a koronavírusnak azt a részét, ami ellen vakcinát fejlesztve,

egyetlen oltóanyaggal védelem nyerhető az összes ismert emberi koronavírus ellen,

sőt, a tanulmány szerint bizonyos denevérvírusokkal szemben is.

A hatalmas áttörést jelentő tudományos eredmény húsz évnyi komoly és intenzív munkának a gyümölcse. Kemenesi Gábor ismertetése szerint még a SARS-járvány idején figyeltek meg egy pácienst, akinek a vérében olyan antitesteket találtak, amelyek furcsa mód egyszerre többféle koronavírust is tudtak kötni. Ez adta aztán az ötletet, hogy lennie kell a vírus egy olyan pontjának, amelyet megfelelő vakcinatechnolóigával megcélozva – vakcinába integrálva –

képesek lehetünk széles körű védelmet nyerni a koronavírusok ellen.

A virológus megjegyezte: az univerzális vakcina, amely nem csak egy–egy variánsra ad védelmet egy vírusnak, nem új keletű, csupán a koronavírusok esetében nem volt „tiszta”, hogy egyáltalán lehetséges-e. „Nem véletlen, hogy a legnagyobb szakmai lapban jelent meg ez a hír.”

Kemenesi Gábor az InfoRádió kérdésére válaszolva egyetértett: a kutatás azt az ígéretet hordozza, hogy a jövőben a koronavírusok és variánsaik egy csapásra legyőzhetőek lesznek. Addig azonban, amíg a szóban forgó tudományos eredmény vakcinakészítményként is piacra kerülhet,

„még sok lépés van”.

Nevezetesen a humán klinikai és egyéb vizsgálatok, de egyelőre nagyon ígéretesek az eredmények. „És igen, a publikációban közölt eredmények azt mutatják, hogy a SARS-2-vírus közismert variánsait, a SARS-1-vírust, és úgynevezett SARS-szerű, vagy SARS-hoz hasonló vírusokat is ki tud majd védeni ez a vakcina” – tette hozzá.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A magyar államadósság fontos része, mégis alig tudunk róla valamit: mire jó a Diszkont Kincstárjegy?

A magyar államadósság fontos része, mégis alig tudunk róla valamit: mire jó a Diszkont Kincstárjegy?

Az elmúlt években újra emelkedett a Diszkont Kincstárjegyek (DKJ) aránya a magyar adósságfinanszírozáson belül, azt követően, hogy 2015-2021 között jelentősen visszaesett az állományuk. A Diszkont Kincstárjegy fontos likviditáskezelési eszköz, ezzel tudja ugyanis a finanszírozási igény rövidtávú ingadozását simítani az állam. 2024-ben fontos változások tapasztalhatók ezen a piacon, jelentősen csökkenhet a forgalomban lévő sorozatok száma és hamarosan elindulhat a csereaukciós rendszer.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×