INFORÁDIÓ
2021. augusztus 2. hétfő
Lehel

kemenesi gábor

koronavírus

vírus

Az amerikai Allergiás és Fertőző Betegségek Országos Intézetében (NIAID) készült, és az amerikai Országos Egészségügyi Intézetek (NIH) által elérhetővé vált, dátumozatlan elektronmikroszkópos, utószínezett kép a SARS-CoV-2 nevű koronavírusról (zöld), és a kórokozó által megtámadott, pusztuló, morfológiai elváltozást mutató emberi sejtekről. A világjárványt okozó vírus mintáját egy betegtől vették.

Tudományos szenzáció: fordulhat a kocka a koronavírusok elleni küzdelemben

Az elmúlt évtizedek nagyszerű tudományos eredményei most egy új irányt hozhatnak a koronavírusok elleni hosszú távú harcban – derült ki a Nature című vezető amerikai tudományos folyóiratban nemrég megjelent publikációból. Az InfoRádiónak nyilatkozó virológus szerint a vírusok végső legyőzésének lehetőségével kecsegtet a technológia.

Kevesen tudják, de a koronavírusok egy igen nagy víruscsalád, amely tagjai a tengeri emlősöktől a madarakon át a denevérekig, és természetesen az emberekben is – eddig szám szerint hét különböző – ismertek. Tehát a SARS-CoV-2 vírus, amellyel az emberiség momentán küzd, csupán egy tagja ennek a hatalmas családnak – fogalmazott az InfoRádióban Kemenesi Gábor virológus.

A szakember kifejtette: az elmúlt húsz év során folyamatosan „érkeztek” emberi koronavírusok, a mostani a sorban a harmadik – a 2002-es SARS és a rá tíz évvel megjelent közel-keleti légúti koronavírus után –, amely súlyos megbetegedést képes okozni. Mindez tehát azt vetíti előre, hogy a jövőben is várhatóak újabb koronavírusok hasonló mintázatok alapján. Az eddigi vakcinatechnológiák, köztük a mostani is, egyszerre azonban csak egy koronavírus ellen képesek védelemét kialakítani.

Ugyanakkor, a Nature folyóiratban megjelent publikációban leírtak egy olyan „tudományos szenzációnak minősülő” új technológiát irányoznak elő, azt a jövőképet, lehetőséget festik föl, hogy megtalálták a koronavírusnak azt a részét, ami ellen vakcinát fejlesztve,

egyetlen oltóanyaggal védelem nyerhető az összes ismert emberi koronavírus ellen,

sőt, a tanulmány szerint bizonyos denevérvírusokkal szemben is.

A hatalmas áttörést jelentő tudományos eredmény húsz évnyi komoly és intenzív munkának a gyümölcse. Kemenesi Gábor ismertetése szerint még a SARS-járvány idején figyeltek meg egy pácienst, akinek a vérében olyan antitesteket találtak, amelyek furcsa mód egyszerre többféle koronavírust is tudtak kötni. Ez adta aztán az ötletet, hogy lennie kell a vírus egy olyan pontjának, amelyet megfelelő vakcinatechnolóigával megcélozva – vakcinába integrálva –

képesek lehetünk széles körű védelmet nyerni a koronavírusok ellen.

A virológus megjegyezte: az univerzális vakcina, amely nem csak egy–egy variánsra ad védelmet egy vírusnak, nem új keletű, csupán a koronavírusok esetében nem volt „tiszta”, hogy egyáltalán lehetséges-e. „Nem véletlen, hogy a legnagyobb szakmai lapban jelent meg ez a hír.”

Kemenesi Gábor az InfoRádió kérdésére válaszolva egyetértett: a kutatás azt az ígéretet hordozza, hogy a jövőben a koronavírusok és variánsaik egy csapásra legyőzhetőek lesznek. Addig azonban, amíg a szóban forgó tudományos eredmény vakcinakészítményként is piacra kerülhet,

„még sok lépés van”.

Nevezetesen a humán klinikai és egyéb vizsgálatok, de egyelőre nagyon ígéretesek az eredmények. „És igen, a publikációban közölt eredmények azt mutatják, hogy a SARS-2-vírus közismert variánsait, a SARS-1-vírust, és úgynevezett SARS-szerű, vagy SARS-hoz hasonló vírusokat is ki tud majd védeni ez a vakcina” – tette hozzá.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/EPA/NIAID/NIH
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018