eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay

Csokornyi koronavírus ellen védhet egy új vakcinajelölt

Majmokon és egereken már bizonyított az oltásjelölt, amely a SARS-CoV-2 mellett a SARS-CoV-1 ellen is védelmet nyújtott.

Az oltásjelölt, amely úgynevezett pánkoronavírus-vakcina, nanorészecske segítségével építi ki a védelmet, írja a MedicalXpress. A test sejtjeinek receptoraihoz kapcsolódást elősegítő vírusdarabkát egy adjuváns segítségével készítik elő. A kutatással kapcsolatos eddigi eredmények hétfőn jelentek meg a Nature-ben.

"Tavaly tavasszal kezdtük el ezt a munkát azzal a felismeréssel, hogy mint minden vírusban, a koronavírust okozó SARS-CoV-2-ben is előfordulhatnak mutációk" – mondta Barton F. Haynes, a Duke Humán Védőoltási Intézet (DHVI) igazgatója.

"Az mRNS-vakcinák már fejlesztés alatt álltak, így azt kerestük, hogyan lehetne fenntartani a hatékonyságukat, ha majd a variánsok megjelennek. Az ezzel a megközelítéssel fejlesztett oltás

nemcsak a globálisan eredetileg elterjedt változattal szemen biztosít védelmet, hanem az azóta megjelent brit, brazil és dél afrikai variánssal szemben is.

A létrejött antitestek a koronavírusok meglehetősen széles tárházára reagáltak."

A kutatók korábbi, SARS-szal összefüggő eredményekre támaszkodtak: mivel feljegyeztek már adatot olyan, SARS-fertőzésen átesett emberrel kapcsolatban, akinek antitestjei képesek voltak a koronavírus egyéb változatait is neutralizálni, úgy vélték, egy pánkoronavírus-vakcinával kapcsolatos elképzelés nem irreális.

A koronavírusok Achilles-sarka a receptorkötő domén, amely a vírusokat az emberi sejtek receptoraihoz kapcsoló tüskén található. Bár ez a kötőhely lehetővé teszi a szervezetbe való bejutást és a fertőzés okozását, az antitestek is célba vehetik. A kutatók találtak egy olyan domént, amely nemcsak a SARS-CoV-2-ben, hanem számtalan más koronavírusban is megtalálható. Olyan nanorészecskét terveztek ezt követően, amely a sérülékeny domént célozza meg, az adjuváns pedig fokozza a szervezet immunreakcióját.

A kísérletek során

az oltás 100 százalékos védelmet adott

a majmoknak. A semlegesítő antitestek szintje is magasabb volt vérükben, mint az emberekben jelenleg fertőzés vagy oltás után kialakuló szint.

"A koronavírus egy kis részének több másolatát vetettük be, hogy a szervezet immunrendszere fokozottan reagáljon rá. Azt találtuk, hogy ez nemcsak abban segít a szervezetnek, hogy az megakadályozza a megfertőződést, hanem a tüskefehérjén lévő, sebezhető helyet is gyakrabban veszi célba. Úgy gondoljuk, ezért hatékony ez a vakcina a SARS-CoV-1, a SARS-CoV-2 és még legalább négy koronavírus, valamint további állati koronavírusok ellen" - mondta Kevin Saunders, a tanulmány vezető szerzője.

"Az elmúlt húsz évben három koronavírusjárvány volt, ezért szükség van olyan hatékony vakcinák kifejlesztésére, amelyek a következő pandémia előtt célba tudják venni ezeket a kórokozókat" – tette hozzá Haynes.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×