INFORÁDIÓ
2021. szeptember 18. szombat
Diána

koronavírus

oltás

vakcina

kísérlet

Csokornyi koronavírus ellen védhet egy új vakcinajelölt

Csokornyi koronavírus ellen védhet egy új vakcinajelölt

Infostart

Majmokon és egereken már bizonyított az oltásjelölt, amely a SARS-CoV-2 mellett a SARS-CoV-1 ellen is védelmet nyújtott.

Az oltásjelölt, amely úgynevezett pánkoronavírus-vakcina, nanorészecske segítségével építi ki a védelmet, írja a MedicalXpress. A test sejtjeinek receptoraihoz kapcsolódást elősegítő vírusdarabkát egy adjuváns segítségével készítik elő. A kutatással kapcsolatos eddigi eredmények hétfőn jelentek meg a Nature-ben.

"Tavaly tavasszal kezdtük el ezt a munkát azzal a felismeréssel, hogy mint minden vírusban, a koronavírust okozó SARS-CoV-2-ben is előfordulhatnak mutációk" – mondta Barton F. Haynes, a Duke Humán Védőoltási Intézet (DHVI) igazgatója.

"Az mRNS-vakcinák már fejlesztés alatt álltak, így azt kerestük, hogyan lehetne fenntartani a hatékonyságukat, ha majd a variánsok megjelennek. Az ezzel a megközelítéssel fejlesztett oltás

nemcsak a globálisan eredetileg elterjedt változattal szemen biztosít védelmet, hanem az azóta megjelent brit, brazil és dél afrikai variánssal szemben is.

A létrejött antitestek a koronavírusok meglehetősen széles tárházára reagáltak."

A kutatók korábbi, SARS-szal összefüggő eredményekre támaszkodtak: mivel feljegyeztek már adatot olyan, SARS-fertőzésen átesett emberrel kapcsolatban, akinek antitestjei képesek voltak a koronavírus egyéb változatait is neutralizálni, úgy vélték, egy pánkoronavírus-vakcinával kapcsolatos elképzelés nem irreális.

A koronavírusok Achilles-sarka a receptorkötő domén, amely a vírusokat az emberi sejtek receptoraihoz kapcsoló tüskén található. Bár ez a kötőhely lehetővé teszi a szervezetbe való bejutást és a fertőzés okozását, az antitestek is célba vehetik. A kutatók találtak egy olyan domént, amely nemcsak a SARS-CoV-2-ben, hanem számtalan más koronavírusban is megtalálható. Olyan nanorészecskét terveztek ezt követően, amely a sérülékeny domént célozza meg, az adjuváns pedig fokozza a szervezet immunreakcióját.

A kísérletek során

az oltás 100 százalékos védelmet adott

a majmoknak. A semlegesítő antitestek szintje is magasabb volt vérükben, mint az emberekben jelenleg fertőzés vagy oltás után kialakuló szint.

"A koronavírus egy kis részének több másolatát vetettük be, hogy a szervezet immunrendszere fokozottan reagáljon rá. Azt találtuk, hogy ez nemcsak abban segít a szervezetnek, hogy az megakadályozza a megfertőződést, hanem a tüskefehérjén lévő, sebezhető helyet is gyakrabban veszi célba. Úgy gondoljuk, ezért hatékony ez a vakcina a SARS-CoV-1, a SARS-CoV-2 és még legalább négy koronavírus, valamint további állati koronavírusok ellen" - mondta Kevin Saunders, a tanulmány vezető szerzője.

"Az elmúlt húsz évben három koronavírusjárvány volt, ezért szükség van olyan hatékony vakcinák kifejlesztésére, amelyek a következő pandémia előtt célba tudják venni ezeket a kórokozókat" – tette hozzá Haynes.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018