eur:
394.07
usd:
364.96
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: infravec2.eu

Veszélyes kullancs jelentésére kérik a lakosságot

Az ELKH Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) új programjában a kutatók a lakosság bevonásával térképezik fel a krími-kongói vérzéses láz terjesztőjeként ismert Hyalomma kullancsok terjedését.

Az ökológusok a közösségi tudomány (citizen science) jegyében létrehozott www.kullancsfigyelo.hu weboldalra beérkező lakossági információk felhasználásával monitorozzák az Európában is egyre gyakrabban előforduló, emberre veszélyes faj hazai jelenlétét - közölte az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH).

Mint a közleményben olvasható, a klímaváltozás az élőlények vándorlását is eredményezi. Ez az Európát is érintő folyamat már elkezdődötg, hatásait és a mértékét azonban nehezen lehet megjósolni. Ennek egyik következménye a Hyalomma kullancsok megjelenése. Ezek az eredetileg Magyarországtól délebbre őshonos kullancsok többféle veszélyes kórokozót képesek hordozni és terjeszteni, köztük a krími-kongói vérzéses lázat okozó vírust.

A közlemény szerint a Hyalommák a hazánkban élő kullancsokhoz hasonlóan vérszívás útján táplálkoznak. Eredeti élőhelyükön - a Földközi-tenger mentén, Afrikában és Ázsia déli részén - gyakran tömegesen élősködnek lovon, szarvasmarhán, de előfordulnak kisebb testű állatokon, valamint az emberen is. Ez a csoport több tulajdonságában is eltér a Magyarországon megszokott kullancsoktól: ilyen például a nagyobb testméret, valamint a sávozott láb.

A Hyalomma marginatum európai elterjedése. Forrás: Kullancsfigyelő/European Centre for Disease Prevention and Control
A Hyalomma marginatum európai elterjedése. Forrás: Kullancsfigyelő/European Centre for Disease Prevention and Control

A Hyalomma kullancsot leginkább az általa terjesztett vírus teszi hírhedtté. Az Európában is egyre gyakrabban előforduló krími-kongói vérzéses láz komoly gondokat okoz a kullancs eredeti élőhelyén, ahol esetenként fertőzési gócpontok is kialakulhatnak. A betegség ezeken a területeken jelentős egészségügyi kihívást jelent, mivel kiemelkedően magas, nagyjából 30 százalékos halálozási aránnyal jár. A fertőzés emberek körében a vírussal fertőzött állatok feldolgozása, fogyasztása során, a vérrel való kontaktus útján terjed, ezért az állattartásban dolgozók vannak a legnagyobb kockázatnak kitéve.

A Hyalomma kullancsok helyi feltérképezését már több kutatócsoport is megkezdte Európában. Ezek a kutatások a lakosság segítségével, a laikusok által beküldött minták, fényképek felhasználásával készülnek. A felmérések alapján Hyalomma példányokat találtak többek között Csehországban, Németországban és Svédországban is.

Az Ökológiai Kutatóközpont most egy hasonló programot indít, azt kérik a lakosságtól, hogy az idei kullancsszezonban talált példányokat a megszokottnál tüzetesebben figyeljék meg és amennyiben Hyalomma egyedet találnak, jelezzék azt a kutatóknak (készítsenek fotót és egy zárt tégelyben őrizzék meg az állatot, ugyanis ha valóban Hyalomma egyedről van szó, a kutatók akár ki is mennek a helyszínre). Az azonosításról és a beküldés módjáról további információ a Kullancsfigyelőn érhető el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×