INFORÁDIÓ
2023. február 3. péntek
Balázs

elkh

2022.12.17. 18:23

Kutyások segítségét várják az ELKH kutatói

Az ELKH Ökológiai Kutatóközpont munkatársai a szúnyogok által terjesztett szívférgességet vizsgálják, és arra kérik a kutyatartó lakosságot, hogy egy felmérés keretében válaszoljanak néhány kérdésre.
2022.10.22. 12:00

Felfedezték az agy serkentő szinapszisainak erősségét befolyásoló tényezőket

Az ELKH Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet Nusser Zoltán által vezetett Celluláris Idegélettan Laboratóriumának kutatói legújabb tanulmányukban magyarázatot adnak arra, hogyan tud ugyanazon idegsejt axonja eltérő erősségű szinapszisokat létrehozni. A kulcsfontosságú szinaptikus paraméterek legmodernebb fiziológiai és anatómiai módszerek ötvözésével elvégzett összehasonlítása során a kutatók feltárták, hogy a szinaptikus vezikulák eltérő érési állapotban vannak a gyenge és az erős szinapszisokban.
2022.09.28. 20:35

Ezeréves titkokat tártak fel Zalavár-Várszigeten – képek

A Szent István király által 1019-ben alapított bencés monostor maradványait tárták fel a szakemberek Zalavár-Várszigeten az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) támogatásával zajló idei ásatáson. Az eredmények bepillantást engednek a Karoling- és az Árpád-kor történetének jelentős fejezeteibe – tájékoztatott kedden az ELKH.
2022.09.24. 21:00

Újfajta számítástechnikai rendszerek alapjául szolgáló felfedezést tettek

Az ELKH Wigner Fizikai Kutatóközpont (Wigner FK) munkatársai olyan molekulákat és nanooptikai rendszereket vizsgáltak, amelyekkel a jövőben optoelektronikai eszközök kapcsolási sebességét több nagyságrenddel lehet növelni. A projekt keretében a kutatók fontos felfedezéseket tettek a lézerfény által irányított elektronok nanométeres tartományban történő mozgásáról, valamint az alkalmazásokban használható molekulák femtomásodperces időskálán történő átalakulásairól. Az eredmények a későbbiekben újfajta számítástechnikai rendszerek alapjául szolgálhatnak.
2022.08.24. 11:52

Lepkékkel a szennyező anyagok ellen?

Az ELKH Energiatudományi Kutatóközpont (EK) Műszaki Fizikai és Anyagtudományi, valamint Energia- és Környezetbiztonsági Intézetének kutatói kísérletekkel igazolták, hogy bizonyos lepkefajok szárnyának cink-oxiddal történő bevonásával környezetkímélő módon és olcsón állíthatók elő fotonikus nanoszerkezetek, amelyek lehetővé teszik a napenergia közvetlen hasznosítását kémiai folyamatok előidézésére. Az eredmények új távlatokat nyithatnak többek között a vízben oldott szennyező anyagok – például festékek, gyógyszermaradványok, mikroműanyagok – káros hatásainak csökkentését célzó vízkezelés terén.
2022.05.20. 18:45

Új rákkutatási eljárást dolgoztak ki az SZBK kutatói

Az ELKH Szegedi Biológiai Kutatóközpont Horváth Péter által vezetett kutatócsoportja a sejteken belüli rendellenes fehérjeváltozások pontos leírására alkalmas, világviszonylatban is újdonságnak számító, mesterséges intelligenciára épülő képfeldolgozásos eljárást dolgozott ki, amely hozzájárulhat a daganatos betegségek korai diagnosztikájához és a célzott kezelés továbbfejlesztéséhez – tájékoztatott az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH).
2022.03.26. 18:04

Jöhet a NASA csúcsragadozójának próbája – képek

Kivitték az indítóállványhoz a NASA eddigi legnagyobb és legerősebb rakétáját, amellyel az amerikai űrügynökség első lépésként a Holdat célozza meg. A rakétát most még nem lövik ki, csupán valós körülmények között szimulálják az indítását – ismertette az ELKH Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója.
2022.02.03. 20:24

Jelentős felfedezést tettek magyar kutatók

Egy vírusfehérje segítségével találtak rá a sejtes jelátviteli folyamatok gyenge pontjaira és újabb lehetőségeket tártak fel a humán sejtek növekedési zavarainak visszaszorítása terén.
2022.01.19. 16:01

Fény derült két invazív faj versengésének a titkára a Balatonban

Az ELKH Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (BLKI) két munkatársa, Balogh Csilla és Serfőző Zoltán a lengyelországi Nicolaus Copernicus Egyetem kutatójával, Jaroslaw Kobakkal együttműködésben vizsgálták az invazív kagylók versengését, és ezzel összefüggésben a ponty táplálékválasztási preferenciáit a Balatonban.
×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018