eur:
395.16
usd:
365.4
bux:
65362.41
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinái fecskendőkben előkészítve az oltáshoz a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban 2021. január 24-én.
Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Pfizer és Moderna: ezek a leggyakoribb mellékhatások

Az amerikai járványügyi hivatal, a CDC nyilvánosságra hozta, milyen mellékhatásokat tapasztaltak a leggyakrabban az mRNS-oltásokkal immunizáltak az oltási kampány első szakaszában.

Mintegy 13,7 millió adag oltás beadásának tapasztalatait osztotta meg a CDC most a nyilvánossággal: 6994 esetben lépett fel valamilyen mellékhatás, ebből 6354 eset nem volt súlyosnak nevezhető. A közel 14 milliónyi adag beoltása során tehát összesen 640 esetben tapasztaltak súlyos mellékhatást, az érintettek közül pedig 113 ember hunyt el.

A CNBC cikke szerint december 14. és január 13. között adták be azokat a védőoltásokat, amelyek alapján a CDC beszámolója született. Az oltásokkal kapcsolatos nem várt események bejelentőrendszeréből (VAERS) és saját, mellékhatás-bejelentést szöveges üzenet formájában lehetővé programjuk (v-safe) alapján állt össze az adathalmaz. Az oltottak medián életkora 42 év volt a VAERS adatai szerint, mellékhatást nők tapasztaltak többen.

A leggyakoribb mellékhatások a következők voltak:

  • fejfájás
  • fáradtság és szédülés
  • hidegrázás és émelygés

Mindezen túl a CDC szerint még a következő tünetekről számoltak be az emberek:

  • izomfájdalom
  • láz
  • ízületi fájdalom
  • az oltási hely érzékenysége

A v-safe adatai szerint a Pfizer oltásánál a második adagot követően voltak gyakoribbak a mellékhatások: lázat és hidegrázást négyszer olyan gyakran jelentettek az oltottak a második adag után, mint az elsőt követően.

Anafilaxiás sokk 46 esetben következett be a Pfizer, 16 esetben pedig a Moderna vakcinájának használatát követően. A CDC közlése szerint ez megfelel annak, amit az influenzaoltás kapcsán jelenteni szoktak. A 113 haláleset kétharmada tartós gondozási intézményben következett be.

Az adatok kapcsán a CDC kiemelte, hogy egészségügyi szakértők szerint az enyhe mellékhatások az oltás működésének jelei, sok orvos pedig arra figyelmezteti az oltásra készülőket, hogy a második adag után számoljanak erőteljesebb mellékhatásokkal. A Pfizer és a Moderna is elismerte, hogy oltásai az enyhe koronavírusos fertőzéshez hasonló tüneteket okozhatnak, izomfájdalmat, hidegrázást vagy fejfájást. Ezek kellemetlenek lehetnek, de az oltások ettől még biztonságosak.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×