eur:
395.48
usd:
366.78
bux:
65434.92
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay

A Pfizer állapotos nőkön is tesztelni fogja oltását

Négyezer nőt szeretnének bevonni a klinikai kíséreletkbe, akik várandósságuk 24.-34. hete közt vannak.

Egy akut problémának vethet véget a Pfizer klinikai tesztje, melyben 18 év fölötti várandós nőkön tervezik tesztelni a koronavírus elleni vakcinájukat. Az Egyesült Államok mellett Argentínában, Brazíliában, Kanadában, Chilében, Mozambikban, a Dél-Afrikai Köztársaságban, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban is bevonnak majd önkéntes részvevőket, akik terhességük 24.-34. hetében járnak, írja az NBC.

A terhes nőknek jelenleg van, ahol egyéni mérlegelés után javasolják az oltást, de van, ahol egyáltalán nem is adják be azt.

Az adatokat nagyon várják

Brenna Hughes, az Amerikai Szülészek és Nőgyógyászok Kollégiumának egyik tagja üdvözli a kísérlet hírét, az NBC-nek nyilatkozva elmondta: hatalmas szükség van minden olyan adatra, amely igazolja a várandósok és családjaik számára, hogy az oltás számukra is biztonságos.

"Büszkék vagyunk arra, hogy el tudjuk kezdeni a klinikai kísérletet terhes nőknél, ezzel tovább gyűjtve a biztonságossággal és a hatékonysággal kapcsolatos bizonyítékokat, ami potenciálisan támogathatja a vakcina használatát fontos alcsoportokban" - nyilatkozta William Gruber, a Pfizer vakcinákkal kapcsolatos klinikai kutatásaiért felelős alelnöke.

Nem kell tőle félni

A kísérletben részt vevő nők egy része a Pfizer oltását kapja, míg mások placebót. Azt, hogy ki mit kapott, a szülés után fedik majd fel - a placebót kapott nőknek ekkor felajánlják majd az oltást.

A kutatók a nem kívánt mellékhatások, köztük a vetélés előfordulására kíváncsiak.

Előzetes adatok már rendelkezésükre állnak, mivel a korábbi kísérleteikben már beoltott nők egy része a klinikai kísérletek ideje alatt esett teherbe. Az eddigi tapasztalatok alapján nem kell tartania egy állapotos nőnek sem az oltástól.

A kísérletek kezdete előtt a következő szempontokat ismerjük, melyek alapján döntés születhet arról, hogy a várandós nők megkaphathák-e az oltást.

  • A vakcina mRNS-technológiát használ a Modernáéhoz hasonlóan, élő vírus nélkül, ezért elméletileg teljesen biztonságos.
  • A WHO ajánlása szerint azokat az állapotos nőket, akiket veszélyeztet a megfertőződés, illetve a súlyos betegség kialakulása, be kell oltani. A amerikai járványügyi hivatal, a CDC úgy véli, ha egy állapotos nő szeretné, vegye fel az oltást, akárcsak azok, akik szoptatnak.
  • Az oltás felvételével kapcsolatosan egyedi mérlegelés után érdemes dönteni: ebben fontos szempont, hogy hanyadik trimeszterben jár az állapotos nő, képes-e a távolságtartásra életmódja ismeretében, mekkora veszélybe sodorhatja egy fertőzés.

Veszélyfaktort iktat ki

Az állapotos nők az eddig elérhető adatok szerint koronavírusos fertőzés esetében gyakrabban kerülnek intenzív osztályra, többször van szükségük légzéstámogatásra és a halálozás esélye is nagyobb esetükben. Az, hogy eddig őket nem vonták be a klinikai kísérletekbe, nem szokatlan: a magzat fejlődésére való tekintettel általános, hogy várandós nőkön kezdeti fázisban semmiképp sem tesztelnek gyógyszereket.

Magyarországon jelenleg sem terhesség, sem szoptatás mellett nem ajánlják a vakcina beadatását, sőt, az azt felvevőknek azt tanácsolják, három hónapig kerüljék el a teherbeesést.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Sorra válnak meg a külföldiek a Velencei-tó melletti ingatlanjaiktól

Sorra válnak meg a külföldiek a Velencei-tó melletti ingatlanjaiktól

A Velencei-tó környéke viszonylag könnyen vészelte át a lakáspiac tavalyi ledermedését. Nagy szerepe lehet ebben annak, hogy a tó partjára már nem elsősorban üdülőhelyként, hanem egy tiszta, békés, ám mégis nagyvárosközeli lakóövezetként tekintenek az otthont keresők. A külföldi ingatlantulajdonosok viszont most egyértelműen az eladói oldalon jelennek meg - derül ki az OTP Ingatlanpont szakembereinek tapasztalataiból.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×