INFORÁDIÓ 
2021. január 26. kedd
Paula, Vanda

megelőzés

koronavírus

d-vitamin

vitaminpótlás

Koronavírus: a megelőzés titka talán egy vitaminban rejlik

Koronavírus: a megelőzés titka talán egy vitaminban rejlik

Infostart

Bizonyos élelmiszerek D-vitaminnal történő dúsítása a vitaminhiány enyhítéséhez vezethet: egy spanyol kutatás szerint a koronavírussal kórházba került betegek több mint nyolcvan százalékának túl alacsony a D-vitamin szintje.

A kenyeret, tejet, narancslevet és hasonló élelmiszereket Finnországban, Svédországban, Kanadában, Ausztráliában és az Egyesült Államokban már egy ideje D-vitaminnal dúsítják annak érdekében, hogy az ezeket fogyasztók vitaminhiányos állapota ne csak a napsütésen, a kifejezetten D-vitaminban dús élelmiszerek fogyasztásán és a táplálékkiegészítőkön múljon.

A D-vitamin bevitelének a koronavírus-járvány idején kiemelt jelentősége lehet: egyes kutatások szerint ha a vitaminból túl kevés található szervezetünkben, nagyobb eséllyel kapjuk el a fertőzést és súlyosabbak lehetnek tüneteink is. Spanyol adatok szerint a kórházban kezelt koronavírusos betegek 82 százalékánál mutatható ki a D-vitamin hiánya: igaz, más kutatások úgy vélik, nincs ilyen összefüggés.

Sok bajt megelőz

Az ugyanakkor biztos, hogy gyerekeknél angolkórt, felnőtteknél később deformitásokhoz vezető csontpuhulást okozhat. A gyermekek kórosan alacsony D-vitamin szintje hipokalcémiát eredményezhet, ami pedig rohamokhoz és szívelégtelenséghez vezethet. Magyarországon az őszi-téli időszakban az emberek 90 százalékánál alakul ki a D-vitaminhiány, ezen akár ronthat az is, hogy sokan az idei évben éppen a pandémia miatt kevesebbet tartózkodtak a szabadban még a napos tavaszi-nyári időszakban is.

A pótlás hatása

A The Guardian cikke szerint Gareth Davies orvosfizikai kutató azt szorgalmazza, hogy hazájában, az Egyesült Királyságban vezessék be az élelmiszerek D-vitaminnal történő dúsítását a hiányállapotnak az elkerülésére. Az elmúlt tíz évben az erre irányuló kezdeményezések nem találtak meghallgatásra.

"Teljesen világos, hogy a D-vitamin nemcsak csökkenti egy betegség súlyosságát, de a fertőződés ellen is véd.

A vitamindúsítás gondos körültekintéssel bevezetendő a jelenleg táplálékkiegészítőket szedőkre való tekintettel. A megfelelő élelmiszerek kiválasztása a célra nagy körültekintéssel kell, hogy megtörténjen" – mondta. A Birminghami Egyetem egy korábbi kutatása szerint ha az élelmiszereket D-vitaminnal dúsítanák, az elmúlt 90 évben negyedével csökkent volna a D-vitaminhiányosok csoportja.

Napozzunk vagy szedjük

A napi 2000 nemzetközi egységnyi D-vitamin termelődéséhez tavasszal és nyáron 10-30 percet kell napon tartózkodni, természetesen nem a déli órákban és nem a tűző napon. A kevésbé napos évszakokban pótolni szükséges ezt a mennyiséget, mivel táplálkozással alapvetően 80 egységnyit tudunk csak bevinni naponta a Semmelweis Egyetem cikke szerint. A kutatások szerint ahol alacsonyabb a populáció D-vitamin szintje, ott magasabb a halálozás.

Nyitókép: Forrás: Pexels.com
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018