eur:
392.89
usd:
366.03
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Kézfertőtlenítő folyadékot használ egy ember a hollandiai Heilooban 2020. március 4-én. A hatóságok világszerte felhívják a lakosság figyelmét, hogy a koronavírus-fertőzés terjedését elsősorban rendszeres szappanos kézmosással, könyökhajlatba tüsszentéssel és a használt papírzsebkendő azonnali eldobásával lehet megelőzni.
Nyitókép: MTI/EPA/ANP/Koen Van Weel

Ezért olyan fertőző a koronavírus: a bőrön kilenc órán át is túlél

Egy új japán kutatás azt is bizonyítja, hogy a koronavírus jóval fertőzőbb az influenzánál: előbbi több mint kilenc órás túlélési ideje messze felülmúlja az influenzavírus közel két órás életben maradási képességét.

A kézmosás vagy kézfertőtlenítés a koronavírus-járvány kezdetétől hangoztatott jelentőségét támasztja alá egy friss kutatás. A japán tudósok az influenza A-vírus (IAV) és a SARS-CoV-2 emberi bőrön való túlélésének hosszát vizsgálták, eredményük szerint pedig míg az influenzavírus 1,82 órán át maradt fertőzőképes, a koronavírus esetében ez 9,04 óra. Ha nyálkával keveredett a vírus, a túlélés még hosszabb, 11 órányi volt.

"A kutatás megmutatja, hogy a SARS-CoV-2 esetében sokkal magasabb a kontaktfertőzés rizikója, mint az IAV esetén, mivel az előző stabilabban túlél a bőrön az utóbbinál. Ezek az eredmények megerősítik a hipotézist, miszerint a megfelelő kézhigiénia nagyon fontos a SARS-CoV-2 terjedésének megelőzésében" - idézte a kutatást végző Kiotó prefektúrában található orvosi egyetem csapatának szavait a LiveScience.

Mindkét vírus ellen hatékony ugyanakkor a kézfertőtlenítés: tizenöt másodperccel a nyolcvan százalékos etanoltartalmú kézfertőtlenítő bedörzsölése után mindkét vírus inaktívvá vált.

A kutatás érdekessége, hogy mivel embereken etikai szempontból nem tesztelhették a vírus életben maradási idejét, boncolásokból származó bőrszövetminták tanulmányozása után készítettek az emberi bőrt modellező anyagot.

A vírus különböző felületeken való túlélését a járvány kezdete óta vizsgálják. Korábban azt találták, rezfelületen akár négy óráig, kartonon akár egy teljes napig, műanyagon és rozsdamentes acélon pedig akár három napig is aktív marad a vírus.

Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×