eur:
395.02
usd:
372.06
bux:
65428.99
2024. április 17. szerda Rudolf
2019. február 19-i kép kerámiatárgyakról egy nemrégiben felfedezett barlangban, a mexikói Yucatán-félszigeten fekvő Chichén Itzá maja-tolték romvárosban. A barlangban mintegy kétszáz cserépedényre bukkantak a mexikói Nemzeti Antropológiai és Történeti Intézet (INAH) kutatói, akik szerint a tárgyak készítése Kr. u. 1000 körülre, a várost elfoglaló tolték hódítás idejére tehető. A Kr. u. 500 körül épült maja város romegyüttesét az UNESCO a kulturális világörökség részeként jegyzi.
Nyitókép: MTI/AP/Karla Ortega

Kincsekkel teli barlangot tártak fel egy maja romvárosban

Csonttöredékkel és engesztelő áldozatokkal teli, csaknem 200 edényre bukkantak mexikói régészek egy barlangban, amelyet a Yucatán-félszigeten fekvő maja romvárosban, Chichén Itzában fedeztek fel.

A mexikói Nemzeti Antropológiai és Történeti Intézet munkatársa szerint a szinte tökéletes állapotban lévő edények nagyjából i.sz. 1000-ből származhatnak. A bennük lévő csonttöredékeket és engesztelő áldozatokat jelenleg vizsgálják a kutatók.

A régész Guillermo de Anda szerint a barlang feltárását 2018-ban kezdték meg, miután a helyi maja lakosok meséltek róla a szakértőknek. Kiderült, hogy a barlangot már nagyjából fél évszázaddal korábban felfedezték a helyiek, ám a természeti képződményt csak részben tárták fel. Később meséltek róla egy régésznek, aki - feltehetőleg a barlang megóvása érdekében - lezáratta azt, és csupán egy rövid jelentést készített róla, amely elkavarodott a mexikói nemzeti levéltárban.

A kutatók az azték esőistent, Tlalocot ábrázoló 155 kerámiaüstöt és tömjéntartót, valamint agyagdobozokat és egyéb edényeket találtak a barlangban. A szakemberek szerint a majáknak volt saját esőistenük (Chaac), Tlaloc alakját valószínűleg átvették az aztékoktól.

Chichén Itzá, 2019. március 5.
2019. február 19-i kép egy kerámiatárgy oldalára rakódott cseppkőoszlopról egy nemrégiben felfedezett barlangban, a mexikói Yucatán-félszigeten fekvő Chichén Itzá maja-tolték romvárosban. A barlangban mintegy kétszáz cserépedényre bukkantak a mexikói Nemzeti Antropológiai és Történeti Intézet (INAH) kutatói, akik szerint a tárgyak készítése Kr. u. 1000 körülre, a várost elfoglaló tolték hódítás idejére tehető. A Kr. u. 500 körül épült maja város romegyüttesét az UNESCO a kulturális világörökség részeként jegyzi.
MTI/AP/INAH/Karla Ortega
Egy kerámiatárgy oldalára rakódott cseppkőoszlopról egy nemrégiben felfedezett barlangban, a mexikói Yucatán-félszigeten fekvő Chichén Itzá maja-tolték romvárosban. A barlangban mintegy kétszáz cserépedényre bukkantak a mexikói Nemzeti Antropológiai és Történeti Intézet (INAH) kutatói, MTI/AP/INAH/Karla Ortega

Guillermo De Anda szerint az ősi majáknak kúszva kellett közlekedniük a rendkívül szűk barlangban, hogy az áldozati ajándékokat elhelyezzék néhány nagyobb, belső kamrában. Az adományokkal a jelek szerint esőt kértek az istenségtől.

A régészek úgy tervezik, hogy a barlangban talált összes leletet a helyén hagyják.

A Balamkunak nevezett barlang nagyjából 2,75 kilométerre fekszik a tollas kígyóisten, Kukulkán piramistemplomától.

De Anda és csapata azért kutatja Chichén Itzát, hogy feltárja annak földalatti vízhálózatát. A romváros területén több kútszerű karsztképződmény (cenote) látható, ám a szakemberek szerint a terület még több, eddig felfedezetlen vízlelőhelyet rejt a piramisok és templomok alatt.

A kutatók már több száz méterre behatoltak a helyenként mindössze 40 centiméter magas barlangba, remélve, hogy rátalálnak egy átjáróra, amely egy, a Kukulkán piramisa alatt sejtett cenotéhoz vezet.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Brüsszelben: „ez a vörös vonal”

Az uniós migrációs és menekültügyi csomag esetében szerinte a legfontosabb kérdés, hogy azok, akik Európába akarnak jönni, maradhatnak-e az unió területén mindaddig, amíg menekültügyi kérelmüket elbírálják vagy az unió határain kívül kell várakozniuk a döntés meghozataláig.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Az amerikai tőzsdéken vegyes mozgásokat hozott a keddi nap: csak a Dow tudott pluszban zárni. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 16. 20:42
×
×
×
×