eur:
394.5
usd:
370.35
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay.com

Kína a Hold másik oldalát kutatja

A Földtől több mint 400 ezer kilométeres távolságban pályára állt egy kínai műhold, a feladata az lesz, hogy az év végén a Hold túlsó oldalára küldött holdjáró adatait továbbítsa a Földre. Ez lesz az első alkalom, hogy ember építette eszköz száll le és vizsgálja a Hold a Föld felé sohasem forduló oldalát.

„A Hold túloldala tulajdonképpen egyetlen dologban különbözik a felénk néző oldalától, abban, hogy a tengereknek nevezett, valójában száraz bazaltsíkságok, amik a Hold foltjait alkotják a felénk néző oldalon, azok a másik oldalon nincsenek meg” – mondta Sárneczky Krisztián, az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontjának munkatársa. Ennek oka, hogy az égitest túlfelén vastagabb a kéreg, így nem ütötték át a becsapódó kisbolygók a felszínt, és nem alakultak ki vulkánok, melyek létrehozták ezeket a bazaltsíkságokat.

Más különbség nincs.

„Ugyanannyit van világos, ugyanannyit van sötét, ugyanazok a hőmérsékleti viszonyok”

– fogalmazott a szakértő. Leszállás és kőzetelemzés eddig azonban kizárólag a Hold felénk eső felén történt.

A kínaiak által Föld-körüli pályára állított, Csüecsiao nevű műhold átjátszó állomásként működik majd, hiszen a holdjáró az elhelyezése miatt rádióhullámokkal nem tud kommunikálni a Földdel. Az eszközt a Holdtól 65 ezer kilométerre állították pályája, egy stabil gravitációs pontban nagyjából egy helyen tud maradni. A Csang'o-4 elnevezésű holdjáró – melyet év vége felé juttatnak el az égitestre – 3 hónapig végez majd kőzettani és csillagászati vizsgálatokat. „Nyilván lesz néhány látványos fényképfelvétel is” – tette hozzá Sárneczky Krisztián.

Az expedíciót indító kínai szakembereket tudományos kíváncsiság vezérli, hiszen a Holdon nincsenek a Földön hasznosítható ásványkincsek. Az égitest porában található hélium-izotóp a fúziós erőművek kialakítása után lehet érdekes. „De ez jelen pillanatban még nagyon-nagyon messzinek látszik” – hangsúlyozta az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontjának munkatársa.

A Hold meghódítása a szakértő szerint inkább csak erőfitogtatás, illetve ugródeszka lehet a Mars felé, illetve további kisbolygók felé vezető úton. „Ahol viszont már találunk fémeket, és ott esetleg a bányászat szóbajöhet” – tette hozzá Sárneczky Krisztián.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×