eur:
391.93
usd:
359.33
bux:
72253.66
2024. július 13. szombat Jenő
Nyitókép: Pixabay.com

Kína a Hold másik oldalát kutatja

A Földtől több mint 400 ezer kilométeres távolságban pályára állt egy kínai műhold, a feladata az lesz, hogy az év végén a Hold túlsó oldalára küldött holdjáró adatait továbbítsa a Földre. Ez lesz az első alkalom, hogy ember építette eszköz száll le és vizsgálja a Hold a Föld felé sohasem forduló oldalát.

„A Hold túloldala tulajdonképpen egyetlen dologban különbözik a felénk néző oldalától, abban, hogy a tengereknek nevezett, valójában száraz bazaltsíkságok, amik a Hold foltjait alkotják a felénk néző oldalon, azok a másik oldalon nincsenek meg” – mondta Sárneczky Krisztián, az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontjának munkatársa. Ennek oka, hogy az égitest túlfelén vastagabb a kéreg, így nem ütötték át a becsapódó kisbolygók a felszínt, és nem alakultak ki vulkánok, melyek létrehozták ezeket a bazaltsíkságokat.

Más különbség nincs.

„Ugyanannyit van világos, ugyanannyit van sötét, ugyanazok a hőmérsékleti viszonyok”

– fogalmazott a szakértő. Leszállás és kőzetelemzés eddig azonban kizárólag a Hold felénk eső felén történt.

A kínaiak által Föld-körüli pályára állított, Csüecsiao nevű műhold átjátszó állomásként működik majd, hiszen a holdjáró az elhelyezése miatt rádióhullámokkal nem tud kommunikálni a Földdel. Az eszközt a Holdtól 65 ezer kilométerre állították pályája, egy stabil gravitációs pontban nagyjából egy helyen tud maradni. A Csang'o-4 elnevezésű holdjáró – melyet év vége felé juttatnak el az égitestre – 3 hónapig végez majd kőzettani és csillagászati vizsgálatokat. „Nyilván lesz néhány látványos fényképfelvétel is” – tette hozzá Sárneczky Krisztián.

Az expedíciót indító kínai szakembereket tudományos kíváncsiság vezérli, hiszen a Holdon nincsenek a Földön hasznosítható ásványkincsek. Az égitest porában található hélium-izotóp a fúziós erőművek kialakítása után lehet érdekes. „De ez jelen pillanatban még nagyon-nagyon messzinek látszik” – hangsúlyozta az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontjának munkatársa.

A Hold meghódítása a szakértő szerint inkább csak erőfitogtatás, illetve ugródeszka lehet a Mars felé, illetve további kisbolygók felé vezető úton. „Ahol viszont már találunk fémeket, és ott esetleg a bányászat szóbajöhet” – tette hozzá Sárneczky Krisztián.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.15. hétfő, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Jó napot zártak az amerikai tőzsdék

Jó napot zártak az amerikai tőzsdék

Tegnap az amerikai inflációs adatok közlését követően egy nagyobb profitrealizálás vette kezdetét Amerikában, az esést a Nasdaq vezette: a főként technológiai cégeket tömörítő index több mint 2 százalékot zuhant.Ezt követően Ázsiában is főként estek a tőzsdék: az esést a jappán Nikkei vezette. Ennek ellenére Európában jó hangulatban telik a kereskedés, a vezető indexek erősödnek, és a BUX is felfelé vette az irányt, délután pedig már Amerikában is emelkednek a tőzsdék a csütörtöki esést követően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×