eur:
394.03
usd:
368.72
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Romsics Ignác nem angyalokkal és ördögökkel népesíti be a közelmúltat

Romsics Ignác nem angyalokkal és ördögökkel népesíti be a közelmúltat

A történész távolságra és kiegyensúlyozottságra törekszik, nem ördögökkel és angyalokkal népesíti be a múltat - mondta Romsics Ignác, akinek most jelent meg Magyarország története című átfogó könyve.

A rendszerváltozás óta, amely új korszakot nyitott a magyar történelemben, Romsics Ignác vállalkozott először arra, hogy Magyarország történetét a kezdetektől napjainkig, egy kötetben áttekintse. A több mint 600 oldalas nagy ívű munka öt fejezetben tárgyalja a magyar történetet.

A történész az InfoRádióban elmondta, személyes és szakmai oka is volt annak, hogy belevágott a munkába. 

"Több mint negyven évet foglalkoztam a 20. századi magyar történelemmel kutatóként és oktatóként, hajtott egyfajta kíváncsiság, hogy azokat a korokat, amelyeket nem ismerek közelebbről, jobban megismerjem, és összeállítsam

egy olyan kötetté, amelyet egyfajta gondolati koherencia is összeköt, nem csak az enyv"

- mondta Romsics Ignác, de hozzátette, úgy látja, az utóbbi években, évtizedekben több olyan munka jelent meg a magyar történelemről, amely nem felel meg a szakmaiság kritériumának, a kiegyensúlyozottságnak, a józanságnak, a tényszerűségnek.

Romsics Ignác szerint természetes, hogy lezáratlan, kibeszéletlen korszakok  vannak, kétszáz évvel ezelőtt másról vitatkoztak, Bethlen Gáborról, aztán Kossuth Lajosról, most Horthy Miklósról, Kádár Jánosról, meg Nagy Imréről.

"Ez természetes, mert az első három generáció, amelynek még személyes élményei vannak az adott korról, hajlamos a szubjektív általánosításokra. A történészt az különbözteti meg az egyéni visszaemlékezőtől, hogy a perspektívája többsíkú, távolságot tart, és

nem angyalokkal és ördögökkel népesíti be a közelmúltat, hanem húsvér emberekkel"

- mondta Romsics Ignác.

A történész állítja, törekedni kell a függetlenedésre a jelenkortól, de hogy mennyire sikerült neki, azt majd az olvasók és a kritikusok döntik el.  

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×